Så hva skal vi fokusere på i et lengre perspektiv?

Vi ønsker jo gjerne både det ene og det andre og å få det bedre på alle mulige måter. Noe på kort sikt, noe på langsikt. Når det gjelder de langsiktige tingene kan det være en god ide å lytte på hva de eldre har å si om saken. The Guardian har laget en artikkel om hva noen 90-åringer anbefaler for å leve et langt og lykkelig liv. Det kan summeres opp som:

 • Vær aktiv og opprettholde en interesse for ting
 • Lær av livet, ellers vil du merke det
 • Vær tålmodig
 • Alt har en årsak og en sammenheng
 • Ta tingene som de kommer
 • Pass på helsen og lev moderat
 • Sov nok og ikke drikk for mye
 • Oppretthold sosiale kontakter
 • Toleranse og rutine er bra
 • Skap en god økonomi mens du ennå er ung
 • Ikke ta ting for alvorlig
 • Sett pris på livet
 • Alder er bare en tanke
 • Tren kropp og sinn
 • Ta det med ro og unngå stress
 • Finn nye interesser
 • Sett som mål å bli 100

 

Jeg også nevne min mor, som er 80 og driver en treningsgruppe, som har blitt intervjuet av diabetesforbundet. Hun har alltid vært villig til å bruke energi for å hjelpe andre til å ta del i fellesskapsopplevelser.

En god del av de målene vi setter oss bør være ting som inkluderer en del av disse tingene. Vi bør derfor begynne å gjøre for oss selv i dag det vi vet vi vil sette pris på at vi gjorde når vi en gang ser tilbake på livet.