Å tenke på det vi ikke trenger å tenke på

Det går ikke an å beordre oss selv til å slutte å tenke noe, det er bedre med en mykere tilnærming hvor vi setter ting til side.

De fleste av oss har opplevd at tankene går når vi ønsker å slappe av – om vi bare setter oss rolig ned eller har lagt oss til å sove. Det er gjerne tanker om ting som skal skje eller har skjedd. Det er så klart nyttig å lære av fortiden og planlegge for framtiden, men ikke hele tiden og særlig ikke når vi skal slappe av. Ja, vi vet jo alt dette, men tankene strømmer på allikevel. Og med tankene følger det følelser som kan gjøre oss urolige ved at stresshormoner øker. Det kan være en fordel å sette ting til side. Men tankene kan ikke bare kommanderes. Det er litt som hvis vi forsøker å ikke tenke på en rosa elefant, så gjør vi nettopp det.

For å få mer ro er det bedre å gjøre som følger. Først kan vi tenke på noe vi ikke trenger å tenke på og så spørre oss selv, eller kroppen om du vil, om det er greit å sette det til side akkurat nå. Som regel er det det. Og dette kan vi gjerne gjøre et par ganger til. Det er befriende å kjenne på følelsen at det er greit å sette ting til side akkurat her og nå.