Meditasjon – det enkle og det vanskelige

Før vi har lært meditasjonstilstanden er det lett å sette seg ned, men vanskelig å meditere. Når vi har lært meditasjonstilstanden blir det lett å meditere, men krever fremdeles å gi slipp for å sette oss ned å gjøre dette.

Mange mennesker ser verdien av å meditere. Ta en pause fra dagens kjas og mas, sette seg ned og venne seg til å være alene med seg selv. Mange har imidlertid vanskelig for å finne meditasjonstilstanden. De vet ikke helt hvor de skal. Det blir isteden en avslapning, som vel er bra nok, i beste fall en tilstand i grenselandet mellom søvn og våkenhet. Mange dupper av. Det gjør jo ikke noe, men det er ikke meditasjon. På dette nivået er det enkle å sette seg ned for å meditere. Det vanskelige er å gå inn i meditasjonstilstanden.

Det er faktisk ikke så vanskelig å lære å meditere. Men du er nødt til å lære det av noen. Du kan ikke lære meditasjon av å lese bøker eller studere positurer. Noen må vise deg selve meditasjonstilstanden direkte. Det sier seg selv egentlig. Du kan få et inntrykk av denne læreprosessen ved å se denne videoen.

Når du har lært å gå inn i meditasjonstilstanden blir dette svært enkelt. Du kan gjøre det hvor som helst, helt uavhengig av om du sitter slik eller sånn. Hvis du så videoen over, så ser du at jeg går inn i transe sammen med deg, der jeg står. Jeg legger hendene i hverandre, men det er bare en vane, posituren spiller ingen rolle.

Deretter bytter det enkle og det vanskelige plass. Det blir enkelt å gå inn i meditasjonstilstanden, men det blir vanskelig å sette seg ned for å meditere. Tingene har egentlig ikke byttet plass, det er bare det at det har blitt så enkelt å gå inn i meditasjon. Det er fremdeles nødvendig å være villige til å gi slipp på hva det enn er vi holder på med. Dette er og forblir vanskelig. Den eneste løsningen er å akseptere at det er krevende å rive seg vekk fra samfunnets runddans, selv for bare et øyeblikk. Når vi aksepterer dette får vi også frihet til å gjøre det.

Det er på en måte er det bra at det er slik, og det er slik det skal være. Det er til det beste for oss selv og andre når vi er involvert i samfunnet og livene til dem som er rundt oss.