Håndtere angst

Hvis vi har en tendens til å føle angst og uro, så er det viktig at vi utvikler en evne til å føle at vi kan håndtere det. Det er bedre å akseptere det enn å forsøke å skyve det bort. Vi kan også se på oss selv med perspektiv fra andre og gjøre gestaltdialog. Det er også en god ide å unngå å bruke angst som drivkraft for det vi ønsker å oppnå. Og så er det viktig å tillate oss selv å gjøre feil.

Det er nødvendig med en viss engstelse for å forberede oss . Tidligere kunne man kanskje være redd for å sulte om vinteren og samlet derfor mat i sommerhalvåret. Kanskje er vi redde for å bli usunne og spiser derfor sunt.

The longest decorated corridor in the world

The longest decorated corridor in the world

Det er lett å føle på uro hvis vi skal et sted der det er mange mennesker som kan se oss, for eksempel på et intervju eller en konferanse. Etterhvert som vi nærmer oss stedet vi skal, er det som om stedet og antallet mennesker vokser, mens vi selv blir mindre. Vi er på vei til å oppleve angst. Så vet vi jo selvfølgelig at det ikke er rasjonelt å være urolige og at det heller ikke hjelper, da føler vi skam i tillegg. Det gjør jo ikke saken bedre. Kanskje har vi til og med vært uten uro og angst en god tid og så kommer den nå. Så urettferdig! Så blir vi offer for angsten.

Hvis vi har utviklet en tendens til å oppleve uro og angst, så er vi nødt til å akseptere dette. Det fungerer ikke å forsøke å skyve den vekk eller fortelle oss selv at det er irrasjonelt. Det vi trenger å gjøre er å finne måter å håndtere den på. Når vi vet at vi kan håndtere den, blir det ikke så farlig om den dukker opp.

Én måte å håndtere angst på er ganske enkelt å akseptere den og snakke om den til noen vi stoler på. En annen og mer aktiv måte er å gjøre litt gestaltdialog. Vi kan tenke oss at vi er de andre og ser på oss selv. Hva sier vi da? Vi kan ofte bli forbauset over svaret.

Det går kanskje også an å være litt absurd, for eksempel se seg selv i speilet og si (mens du forsøker å ikke smile): «Det er absolutt forbudt å ha angst i det moderne samfunn» eller «Alle andre kan få lov til å ha angst, men ikke du. Fy skam deg!» eller kanskje egentlig «Akkurat nå har du angst og føler uro, og du får lov til det så lenge det er nødvendig».

Mange mennesker som har en tendens til å oppleve angst utvikler ofte et mønster med å bruke angst som en drivkraft i livet alá: «Jeg må få gjort disse oppgave før helgen eller så..» eller enda verre «Jeg må gjøre dette innen seks måneder for da kommer jeg antagelig til å være død».

Det er viktig å ta ansvar og ikke bruke angst som en drivkraft i livet. Angst er en negativ energi, som kan være virkningsfull, men den spiser oss opp innenfra. Dessuten, når vi bruker angst for å oppnå det vi ønsker, så får vi bare mer. Vi bør derfor se etter alternativ motivasjon for å gjøre det vi trenger å gjøre for å oppnå det vi ønsker. For eksempel, istedenfor å være redde for å bli usunne, så kan vi heller fokusere på et ønske om å bli sunne.

Det er også viktig å tillate oss selv å gjøre feil. Husk at vi gjerne tillater at andre tar eller gjør feil. Da bør vi også tillate oss selv å gjøre det. Hvis vi ikke kan gjøre feil, så kan vi heller ikke lære. Det er når vi tillater oss selv å gjøre feil at vi også kan forsøke oss på ting som vi ikke er så flinke til. Det er da vi lærer og går videre i livet.