Selvhypnose av Abbé Faria (1756-1819)

(oversatt fra «Abbé Faria The Life of a Pioneer Indian Hypnotist and His Impact on Hypnosis», Luis S.R. Vas)

De første gangen du bruker selvhypnose er det best å finne et sted du kan være uforstyrret. Sett, eller legg deg ned, fjern alle distraksjoner og slapp av. Dette gir deg i de beste mulige omstendigheter for å anvende metoden – men ettersom du får mer praksis vil du finne ut at du kan bruke teknikken nesten hvor som helst.

 1. Første steg er å slappe av: lukk øynene og tenk deg at bølger av avslapning ruller nedover kroppen din fra topp til tå, som skyller bort alt stress. La bølgene rulle synkront med pusten din, først nedover hodet ditt, deretter nakken, så overkroppen, armene og til slutt bena. Kjenn at musklene i kroppen slapper av etter som bølgene av avslapning skyller over dem. Alternative teknikker kan være å fiksere blikket på et punkt på veggen, eller tenke seg at en sklir ned en tunnel fra toppen av et stort fjell, og gradvis går inn i en avslappet søvnig transetilstand. Metoden du bruker for å gå inn i transe er opp til deg. Det nesten trinnet er å bruke forslag for å fordype tilstanden. Dette er så enkelt som å si til deg selv ting som «Jeg føler meg avslappet og komfortabel. Med hver pust blir jeg mer avslappet og komfortabel.»
 2. Se nå på et lite objekt på veggen foran deg, et stykke ovenfor øynene dine. Hvis det ikke er noe objekt der kan du tegne et på et stykke papir og feste det til veggen. En rund svart blekkflekk er nok.
 3. Mens du ser på flekken, sier du til deg selv «3, 2, 1, mine øyelokk blir tyngre og tyngre.» Gjenta denne frasen til dine øyelokk faktisk kjennes tyngre ut og lukker seg. Det vil de, hvis du holder på lenge nok.
 4. Si nå til deg selv «mine øyelokk er nå lukket at de blir sammenklistret.» Repeter setningen og visualiser bøtter med lim som limer øyelokkene sammen, til du faktisk kjenner at de sitter fast.
 5. Si nå til deg selv «mine øyelokk er nå så sammenklistret at uansett hvor hardt jeg forsøker, så vil jeg ikke være i stand til å åpne dem.» Gjenta dette til du føler at øynene blir mer og mer sammenklistret. MEN IKKE FORSØK Å ÅPNE ØYNENE DINE.
 6. Si nå til deg selv, «Jeg heller nå vann over øynene mine. Limet oppløses og jeg kan lett åpne øynene mine. 1, 2, 3, mine øyne er åpne.» Gjenta dette flere ganger. Åpne så opp øynene dine naturlig.
 7. Gjenta trinn 1 til 5 flere ganger, over flere dager, til du føler at dine øynene blir veldig sammenklistret. Prøv så VELDIG FORSIKTIG å åpne øynene. Ved den minste motstand, gi opp. Ideen er å sikre at dine forslag ikke vil kunne feile. Gå deretter til trinn 6 og åpne øynene.
 8. Etter å ha gått igjennom trinn 1 til 5 flere ganger kan du forsøke hardere på å åpne dine sammenklistrede øyne. Du vil finne ut at du ikke kan åpne dem uansett hvor hardt du forsøker. Du har nå oppnådd ditt første store resultat.
 9. Gjør nå gjennom trinn 1 til 5. Si så til deg selv: «Hver gang jeg teller 3, 2, 1 med hensikt om å gå inn i transe, så skal jeg gjøre det umiddelbart.»
 10. Si nå til deg selv «min hånd kjennes veldig lett og løfter seg.» Gjenta denne setningen mens du tenker deg at et tau trekker hånden din oppover. Enhver visualisering som bidrar til denne prosessen av å føle letthet i armen er hjelpsom. Din arm begynner sakte å heve seg, noengang en finger av gangen. Hjelp til med mer visualisering. Si nå «Min hånd hever seg høyere og høyere til den berører min panne. Når den treffer min panne, vil den falle ned og jeg vil være i dyp transe og være mottakelig for alle forslag jeg gir til meg selv.» Fortsett med å gjenta denne setningen til hånden din berører pannen og faller ned. Si 1, 2, 3, jeg våkner opp, for å våkne opp fra din transe.

Når du er fullstendig avslappet og fokusert på dine egne forslag, er du i en nyttig transetilstand. Et forslag som er nyttig å gi til ditt sinn er at når du gjentar et spesielt triggerord for deg selv, så vil du gå inn i denne tilstanden.

Før du går inn i dyp transe er det nyttig å tenke på de forslagene som du ønsker å bruke. Forslag kan være enkle affirmasjoner som kan motvirke skade forårsaket av negativ tenkning, det kan være å gjøre psykologiske endringer eller for å styrke selvtilliten for å hjelpe deg å oppnå de målene du har satt deg.

Når du har bestemt deg for hvilke forslag du ønsker å bruke, bruk litt tid på å forme ordene i hvert forslag på en kort, positiv og kraftfull måte. Gjenta dem for deg selv når du har nådd dyp transe.

Effektiv bruk av forslag kan:

 • bygge selvtillit
 • forsterke mål ved å risse dem inn i sinnet
 • redusere spenninger
 • gi deg energi og motivasjon når du føler deg dorsk
 • forsterke din opplevelse av kulde eller hete