Borrelås – gjør det enkelt

Det er mange gode grunner for å gjøre ting enkelt. Den viktigste er kanskje at ting blir gjort på en enkel og grei måte uten bruk av for mye ressurser.

363236_1280x1024

Da jeg var barn kom det joggesko med borrelås. Det syns jeg var kjempepraktisk. Det tok jo så lang tid å drive å knyte skolissene når en fløy ut og inn hele tiden. Senere har jeg også fått det med meg at Gustav Vigeland ikke tok seg tid til å knytte skolissene når han arbeidet som hardest. Han skulle nok hatt borrelås.

Senere, i voksen alder leste jeg et eller annet sted om en som sa at han alltid ansatte folk som var flinke og late. For da visste han at jobben ville bli gjort på en enkel og grei måte. Det var oppmuntrende. I arbeidslivet i dag er det et høyt krav om effektivitet. Det første man ser på i et intervju er om en person har engasjement. Det er jo greit nok. Men hva om man bare lager røre? Burde man ikke heller se om vedkommende løser en oppgave på en enkel og grei måte. Etter en del år i et stadig mer resultatorientert arbeidsliv fremstår dette som det viktigste.

Sparrow, Tibet

Sparrow, Tibet

Da jeg var barn skjøt jeg en gang en spurv med mitt luftgevær. Det holdt med den ene. Jeg har ikke noe imot venner som jakter, det passer bare ikke for meg. Allikevel er det fremdeles lett å skyte spurv med kanoner. Tenke at vi trenger alt for mye for å gjøre det vi skal gjøre. Skape en altfor komplisert struktur eller angi for mange spesifikasjoner. Det vi skal gjøre blir nesten en bi-ting i forhold til det vi trenger for å gjøre det.

Når vi forholder oss til mennesker gjør vi det ofte unødvendig komplisert, kommer med lange innledninger eller forklaringer (slik som denne) på hvorfor vi gjør som vi gjør eller mener det vi mener. Tenk så enkelt det er å si «Du er fin, jeg liker deg.» Istedenfor forsøker vi å vise det på så mange måter. Selvfølgelig, det har jo verdi, og det er fint å gjøre det, men av og til er det OK å gjøre det enkelt. For ikke å snakke om når vi ikke liker noe. Vi kan bare si «Jeg liker ikke det» eller «Jeg liker ikke at du gjør sånn» istedenfor å forklare så mye om hvorfor.

Og istedenfor å skrive alt dette, så kunne jeg bare ganske enkelt ha sagt «Borrelås» og latt det være med det. Du ville sikkerhet skjønt det.