En studie viser at avslapning ikke er avgjørende for å gå inn i hypnose og at det ser ut til at hypnose slår av dagdrømmer funksjonen.
En artikkel i BBC News henviser til en studie ved Hull universitet som viser at virkningen av hypnose kan måles med hjerneskanner. Studien viser også at avslapning ikke er kritisk for å gå inn i hypnose. Det foreslås at hypnose fungerer ved at dagdrømming-nettverket i hjernen slås av, slik at man får mer ressurser til å fokusere på det man skal.
Når man skal veilede noen inn i hypnose bruker man ofte avslapning som virkemiddel. Selve hypnosen ligger egentlig i å velge å følge det forslaget som gis. Når vi følger forslaget om å slappe av, kjenner vi at vi slapper av. Og denne avslapningen oppleves som fascinerende. Men vi sitter ikke ganske enkelt og slapper av og dagdrømmer. Vi er isteden i flytsonen og gjør et arbeid for at vi skal oppnå det vi ønsker.
Som studien viser er det ikke nødvendig å bruke avslapning. Man kan også bruke dans eller musikk. En ungdom (eller ikke fullt så ung, siden jeg også har forsøkt) som går på et trance-party går også inn i transe. Musikere opplever å gå inn i transe. I Facebook-filmen snakket de om å være «in the zone» – det vil si at de sitter å programmerer fokusert med mye støy rundt seg. Vi opplever alle å være i en slik flytsone til tider.
Studieleder Dr William McGeown peker videre på at studien gav ubalanserte resultater fordi deltagere var mottakelige i varierende grad. Når man snakker om hypnose snakker man ofte om mottakelighet. Det er sant at noen som regel er mer mottakelige enn andre, men det kommer an på situasjonen. En person som er komfortabel med å følge forslagene til en psykolog vil være mottakelig, en person som ikke er det vil ikke være mottakelig. Poenget er at vi alle er mottakelige for forslag som gis oss i varierende grad, avhengig av hvem som gir dem til oss. Det virker ikke alltid som slike studier tar hensyn til dette.