Hypnosetilstanden og filmopplevelsen

Hypnoseopplevelsen kan på mange måter sammenlignes med en kinoopplevelse. Den store fordel med hypnose er at vi kommer i bedre kontakt med våre indre verdier og ønsker. Da blir det lettere å motivere oss selv mot riktig kurs.

Med fare for å gjenta meg selv sammenligner jeg ofte hypnosetilstanden med en filmopplevelse. Vi går inn på kinoen og setter oss, klar til få den opplevelsen som filmen gir oss.

Det er svært sjelden at noen forlater kinosalen, selv om jeg kan huske noen som gikk ut i protest da Jack Nicholson for mange år siden oppførte seg svært mannssjåvinistisk i The Witches of Eastwick. Jeg forlot selv en kinosal forleden hvor det ble vist en litt langtekkelig film på over 3 timer (noe som jeg ikke hadde sjekket på forhånd).

Så på kino plasserer vi oss frivillig i stolen, får vår opplevelse og hvis den viser seg å stride mot vårt indre verdisystem eller vi kjeder oss for mye kan vi velge å forlate kinosalen. Så langt så bra, men hva er allikevel felles med hypnoseopplevelsen? Den store likheten er at vi avgrenser vår oppfattelse av virkeligheten. På kino «glemmer» vi at vi sitter i en kinosal med mange mennesker og lever oss inn i filmen. Slik også med hypnose, vi lever oss inn i vår hypnotiske opplevelse. Og på samme måte som på en film, er vi samtidig klar over at vi er til stede. Det er bare det, at vi ikke bruker særlig med energi på det. Vi sitter bare der vi sitter.

Før vi kom inn i kinosalen, da vi kom inn fra gaten, var vi opptatt av vår umiddelbare omgivelser. Men hvis vi analyserer situasjonen nærmere, kan det også godt være at vi tenkte på noe helt annet. Ofte planlegger vi for ting som skal skje eller ikke skje, eller tenker på ting som har skjedd og de konsekvensene det fikk. For å håndtere her og nå tyr vi gjerne til automatiske mønstre som ikke krever mye ressurser å følge. Vi følger våre vaner, med andre ord.

På en måte kan vi si at vi er mer til stede i kinosalen fordi vi fokuserer fullstendig på vår opplevelse av filmen. Nå er jo dette lett når vi ser en underholdende og, for min egen del, gjerne også meningsfull film. I film blir det jo i dag brukt en rekke virkemidler for å fange vår oppmerksomhet. Det er jo spesielt synlig i actionfilmer.

Før vi opparbeider erfaring med å gå inn i hypnosetilstanden trenger vi også å fascineres for å gå inn i hypnoseopplevelsen. Som regel bruker man avslapning. De fleste lar seg fascinere av dyp og behagelig avslapning.

Vi kan på mange måter si at hypnosetilstanden er en avgrenset opplevelse fordi vi legger bort våre automatiske tankemønstre. Vi bryr oss ikke så mye om akkurat hvor vi sitter eller hvordan vi tror vi tar oss ut eller hva vi burde tenke eller tro om det ene eller det andre som skal skje eller ikke. Vi er i stedet mer opptatt av det vi opplever her og nå.

Dette er hypnosens store fordel. Vi legger bort våre vanlige automatiske tanker og får mulig til å vurdere ting i forhold til et dypere verdigrunnlag, ikke bare de litt overfladiske mønstrene vi bruker i hverdagen. Dette gjør oss i stand til å utvikle en større og bedre forståelse som vi kan bruke for å oppnå de tingene vi virkelig ønsker i livet.

Disse tingene behøver ikke være de veldig store spørsmålene. For eksempel er det lett for mange av oss å tenke at vi trenger noe for å få det bedre, for eksempel spise noe eller drikke noe. Hvis vi isteden tillater oss selv å gå inn i hypnosetilstanden kan det være at vi kommer i kontakt med vårt virkelige behov, som er et glass med vann.