Meditasjon og hypnoterapi

Det er en kjent sammenheng mellom stress og sykdom. Og hvis man skulle være syk, så vil det å redusere stress virke helende. Det er mange måter å redusere stress. I Norge finner mange roen ved å gå en tur i skogen eller i fjellet, eller kanskje sitte fredfullt å se på havet.

I Østen har man praktisert meditasjon i århundrer. Selv har jeg praktisert meditasjon jevnlig siden 1996. Meditasjon er en rolig, behagelig og fokusert sinnstilstand. Når man skal lære meditasjon gjøres dette best ved å få veiledning av noen som kan det. Jeg har selv lært meditasjon av flere tibetanske mestere. Min oppfatning er at meditasjon har hatt en positiv innvirkning på min psykiske og fysiske helse.

Hypnoterapi er meget egnet til å skape en slik behagelig, avslappet og fokusert tilstand. Hypnoterapi kan på mange måter sammenlignes med veiledet meditasjon. Spesielt når hypnoterapeuten selv har erfaring med meditasjon.

En slik dyp meditativ tilstand er i seg selv forløsende. Indre spenninger forsvinner og energinivået og konsentrasjonsevnen øker. Meditasjon hjelper oss også å besvare eksistensielle spørsmål som «Hvem er jeg egentlig?» og «Hva er meningen med mitt liv?».

Det vanskeligste med meditasjon er egentlig å gi slipp på det vi holder på med akkurat nå. Om det er å se på TV eller lese en bok eller gjøre noe annet, så har vi som regel tid til å gi slipp på disse aktivitetene og slappe av i fem-ti minutter. Det er den berømte dørstokkmila som gjelder her også 🙂

De fleste meditasjonsmetoder er basert på å fokusere på pusten. Man sitter da ganske enkelt rolig og fokuserer på pusten mens man i hovedsak puster gjennom nesen. I begynnelsen er det greit å telle ned fra 10 til 1 på hver utpust, og så begynne på 10 igjen. Etterhvert holder det å fokusere på følelsen av luft som passerer området mellom neseborene. La øynene være halvt gjenlukkede. Blir du trøtt kan du åpne dem litt mer, er du for våken kan du lukke dem mer igjen. Det lønner seg som regel ikke å lukke dem helt igjen, for da tar våre indre fantasibilder over og vi blir ukonsentrerte.

Lykke til med indre avspenning 🙂