Direkte og indirekte forslag

Tradisjonell hypnose består av å gi direkte forslag. Jeg foreslår nå for deg, kjære leser, at du trekker pusten godt inn, teller til tre og slipper den rolig ut. Du kjenner at du er avslappet. Og nå, for å bli fullstendig avslappet, si til deg selv: <Ditt fulle navn>, du er fullstendig avslappet!

Direkte forslag fungerer ofte helt fint og ofte vil vi gjerne ha det – noen gode forslag til det beste for oss selv, klart og direkte.

Etterhvert fant man ut at det kan være hensiktsmessig å heller bruke indirekte forslag. Et indirekte forslag på å slappe av kan være som følger: Jeg lurer på om du som leser nå kan tenke deg en behagelig stol foran deg. Laget av et materiale som du liker å kjenne på. Med en form og farge som passer akkurat deg. Og kjenne at du synker passe deilig ned i stolen. Kanskje du hører deg selv gi et lite sukk. En annen indirekte måte er historiefortelling, hør for eksempel på togreisen.

Som regel benytter man en blanding av direkte og indirekte forslag.