Sjamanisme, bønn og affirmasjoner

Mange som har et aktivt livssyn bruker mye bønn. Jeg har nå deltatt på Eiriks Myrhaugs sjamanveien 1 og 2, og har lyst til å si litt om bønn. Myrhaug anbefaler å be ved å først akseptere at det som har skjedd er over og formulerer den ønskede tilstanden i presens.

Myrhaugs eksempel til oss på kurset var at personen Hans sier til seg selv: Jeg ser på han Hans og det som han opplevde med belastning av sin fars sykdom og bortgang, jeg sier til han at alt det er over. Og bruddet i venstre ankel er grodd og jeg går trygt framover.

Grunnen til at man bruker tredjeperson om seg selv «han Hans» er at man dissosierer tapet for lettere å kunne akseptere det. Det er litt som å snakke til seg selv.

Dette er meget likt affirmasjoner (positivt selvsnakk), bortsett fra at da blir det ikke lenger bønn, men et budskap til ens ubevisste sinn. Det blir slik sett mer verdslig. En affirmasjon er en uttalt ønsket fremtidig hendelse uttrykt i nåtid som om det har skjedd. Samme sak, altså.

Video om affirmasjoner

Siden jeg nå har gått å ventet på svar på to biopsiprøver i et par uker, må jeg innrømme at jeg har vært urolig for resultatet. Jeg har sett for meg tre muligheter: ingenting, uproblematisk og alvorlig. For å unngå å bekymre meg unødvendig har jeg brukt selvhypnose og affirmasjoner. Telt meg selv ned fra 10 til 1 og sagt:
– du er fullstendig avslappet og føler deg vel i hele kroppen
– Aksel har vært urolig for prøvesvarene. Her og nå kjenner jeg på ro. Når prøvesvarene kommer takler jeg dem på best mulig måte.

I dag fikk jeg vite at prøvesvarene var uproblematiske. Det er selvfølgelig en lettelse. Men tankene går til de som får alvorlige prøvesvar. Mens jeg fremdeles er i denne opplevelsen tenker jeg på å be for dem. Jeg kunne få med meg min datter, hun er flink til å be. Jeg husker fremdeles hun ba for meg da jeg hadde akutte ryggsmerter, og hvordan det hjalp. Det tror jeg jammen jeg gjør.

I det siste har jeg pratet med flere mennesker som ikke har det så bra på jobben. Et eksempel på affirmasjoner ville være:
Jeg ser på han Hans har mistrivdes og har hatt stor belastning på jobben. Jeg sier til han at han nå har fått seg en ny jobb og alt er over. Jeg trives i den nye jobben og går med glede framover i livet.