Føle oss vel på vei mot målet

Det går fint å føle velbehag mens vi går veien mot målet. Det krever at vi er villige til å finne gode følelser i oss selv. Det vanskelige er som regel den motstanden vi har mot forandring.

Det er en kjent sak at mennesker og dyr umiddelbart ønsker å bevege seg mot det som gir velbehag og vender seg bort fra det som er smerte. Men vi vet jo også at vi noen ganger velger velbehag som senere blir smerte eller andre ganger er villige til å kjenne på smerte for å senere få det bedre – den kjente forestillingen om at god medisin skal smake vondt.

Men det er ikke alltid medisinen er vond. Trening kan være smertefullt i begynnelsen av økten, for å komme i gang, men etterhvert blir det velbehag når endorfinproduksjonen trer inn. For mange kan det være en prøvelse å bare sitte stille uten å gjøre noe dvs. meditere. Men etterhvert, når vi lærer å slappe av blir det en behagelig og interessant indre opplevelse.

DSC_0758_psDet spesielle med hypnoterapi som behandlingsform er at det gjør det mulig å kjenne på umiddelbart velbehag. Hypnoterapeuten bruker ofte et avslappet velbehag som en port inn i transe. Når vi kjenner velbehag slapper vi av, og når vi slapper av kjenner vi velbehag.

 

Det er i vårt eget sinn at vi opplever velbehaget. Så den største kilden til velbehag er vårt eget sinn. Men mange av oss i dagens samfunn bruker mye tid og energi på å fylle oss med ytre ting for å skape velbehag, om det er klær, biler eller andre ting. Det er jo selvfølgelig ikke noe galt med slike ting. Det er bare det at det virker så kort, for at vi så må ha mer for å oppnå det samme velbehaget.

Det er derfor bedre å utvikle vår evne til å føle velbehag i oss selv, uten fylles oss med ytre ting. En kjent sak kanskje, men ikke alltid så lett å leve etter.

Det finnes en rekke metoder for å skape indre velbehag. Jeg har for eksempel selv over 20 års erfaring med meditasjon. Etter min erfaring er det få ting som virker så raskt som hypnoterapi. Når vi i transe velger å fokusere på en avslappet og behagelig tilstand. Så er vi faktisk der, på null komma null. Og jo mer vi øver på dette, jo lettere blir det. Når vi så begynner å projisere disse gode følelsene til omverdenen rundt oss, kommer de tilbake, for smiler vi til verden, så smiler den til oss.

Men de fleste av oss ønsker ikke bare å sitte på rompa å føle velbehag og vente på oppvåkning. Vi er opptatt av å få noe ut av livet, skape og oppleve ting, ta noen sjanser og vite at vi senere i livet kan se oss tilbake og vite at vi tok dem. Så vi må klargjøre de tingene vi vil oppnå. Da er det er viktig å ta med det velbehaget når vi reiser oss fra sofaen og begynner å gå mot de målene vi sikter mot. Fordi det er på veien mot disse målene vi lever, og det er rett og slett viktig å ha et godt liv.

Så vi kan legge bort forestillingen om at jo vondere medisin, jo bedre blir det. Medisin kan også smake godt.

Den største utfordringen er faktisk ikke smerten av det vi gjør, men smerten av forandring. Det viktige er å bli villig til å endre oss. Når vi blir bevisste på de tingene vi holder fast ved, ofte for å trygge oss, men som allikevel holder oss tilbake, kan vi vurdere om vi vil gi slipp og bevege oss framover på en lettere og friere måte.

For å ta eksempelet med trening, så er det faktisk ikke så smertefullt i begynnelsen, bare vi starter litt rolig. Det smertefulle er som regel å komme over dørstokkmila, og gjøre den nødvendig endringen for å komme i gang.