Gi slipp på angst som drivkraft

Angst kan fungerer som en drivkraft for å oppnå det vi ønsker eller en illusjon av en trygg tilværelse. Det er en god ide å gi slipp på angsten som drivkraft.

Mange av oss kan oppleve uro i mageregionen. Det er fordi magen faktisk inneholder et nervesenter som kan sies å ha en egen intelligens. Det er derfor stress lett setter seg i dette området.

Etter at jeg var utdannet begynte jeg å arbeide. Jeg arbeidet i gjennomsnitt 10 timer per dag. Etter ca et år fikk jeg problemer med magen og gikk til legen. Han fortalte at jeg hadde fått nervøs tykktarm, en oppblåst og ubehagelig tilstand, og anbefalte meg å jobbe mindre og ta tiden til hjelp.

Etter hvert forstod jeg at jeg arbeidet i et så hektisk miljø og jeg rett og slett burde finne meg et annet arbeid. Etter litt om og men begynte jeg å arbeide som høgskolelektor. Magen var bedre, men stresset hadde nå gått ut i kroppen og jeg slet med betennelser i rygg og knær.

Disse kroppslige fenomenene var egentlig bare symptomer på det jeg tror var den egentlige årsaken. At jeg brukte angst som brensel i det meste jeg satte meg fore. Med en underliggende angst som drivkraft kan man oppnå mange ting, men selvfølgelig, det er ikke å anbefale. Når jeg sier drevet fram av en underliggende angst, så mener jeg ikke at jeg gikk rundt og var redd hele tiden. Det jeg mener er at det var prosesser i meg selv som var basert på angst og at dette gav en energi som jeg brukte for å oppnå mål. Jeg hadde ikke planlagt det slik, jeg antar det bare ble slik etter hvert.

Dette og andre ting motiverte meg til å begynne med meditasjon, yoga og personlig utvikling. Og så kunne jeg begynne på det virkelige arbeidet: Å gi slipp på angsten som drivkraft.

Jeg har siden møtt en del mennesker jeg har hjulpet som jeg kan kunne meg igjen i. Mennesker som drives fram av en underliggende angst. Angsten blir en sinnstilstand vi holder fast ved og ikke vil gi slipp på. Da forsøker jeg å snakke med dem om å vurdere å gi slipp på angsten som drivkraft.

Det er faktisk ikke så enkelt som man skulle tro. Bare det å forstå at man har det krever en god del innsikt. Jeg kan lett falle tilbake i fellen av å tenke at jeg ikke kommer til å oppnå det jeg ønsker, og så la angsten for dette drive meg framover for å oppnå målet. Men jeg kan også gi slipp på den fellen.