Vennskap

Vennskap er en viktig del av livet. Det er en god ide å utvikle dem, opprettholde dem, og også bli venn med oss selv.

Vennskap er en viktig del av livet. Det er noe spesielt ved å treffe venner vi har hatt i mange år. Det er en trygghet og en visshet om at de forstår oss. Dette gir oss frihet til å være oss selv. For på mange måter kjenner de oss, og vi dem, bedre enn vi kjenner oss selv. For det er ofte enklere å observere og forstå andre, enn det er å observere og forstå oss selv.

Vennskap krever faktisk ikke så mye. For enkelte kan det være nok med en telefon i ny og ne. Ofte holder det å vite at personen er der, og så, når vi treffes, selv etter flere år, så er den samme tilliten til stede. Men det er også nødvendig for oss å treffe personer vi liker regelmessig, selv om det ikke nødvendigvis må være de samme personene.

Vennskap er basert på tillit. Tillit til at vi ønsker hverandre vel. Slik tillit tar tid å bygge opp, men er lett å rive ned. Èn måte som dette kan skje på er at vennskap kommer i veien for et forhold eller omvendt. Da kan det være lurt å huske på verdien av vennskapet.

Det er en god ide å utvikle en evne til å etablere nye vennskap. Etter som vi endrer oss og beveger oss i livet vil det kunne skje at vi ikke lenger er så mye sammen med gamle venner. Men vi kan alltid lage nye vennskap gjennom hele livet.

Det skal ikke så mye til for å utvikle vennskap. Det kan for eksempel bare være å begynne å prate med folk vi treffer i forskjellige sammenhenger, kanskje gjennom felles interesser. Når praten begynner å gå utover årsaken til at vi treffer dem, er vi i ferd med å utvikle vennskap.

Og så er det selvfølgelig det å utvikle vennskap med oss selv. Begynne å se på oss selv som vår egen venn, som vi kan gjøre gode ting for. Fortelle oss selv på en vennlig måte når vi trenger rettledning, uten å slå oss selv i hodet eller piske oss selv framover eller straffe oss selv på andre måter. For hvem ville vel slå sin beste venn i hodet?

Vi kan tillate oss selv å ha det bra. Ofte skal det ikke mere til enn å tillate meg selv å føle at jeg har det bra her og nå. Så har jeg det bra her og nå.