..skal i denne grønne posen

Den gamle frasen «spis opp maten din gjelder ikke lenger». Mat som det ikke er behov for skal kastes i den grønne posen for å bli til kompost og biogass.

AKS_2562

Mange har i barndommen opplevd å høre «spis maten din», og det har blitt forventet at man spiser alt som er på tallerken. Engang var det kanskje et godt råd fra de som gav det. Det kan for eksempel ha vært våre foreldre, som selv opplevde matmangel under krigen. Eller det kan ha vært lite penger i husholdningen.

Dette gjelder ikke i dag. Allikevel kjenner mange av oss som har hørt dette en forpliktelse på å spise opp alt som er på tallerken, selv etter at vi er mette. Dette ødelegger vårt forhold til metthetsskalaen og det blir en hindring for at vi skal oppnå vårt mål.

Så det er viktig å forstå at det er ikke feil å kaste mat. I dag sorterer vi husholdningsavfall. Det skal i den grønne posen. Da blir det til kompost og biogass.

I dag er det mange som er flinke til å kaste mat. Du kan også bli flink til å kaste mat i den grønne posen. Si til deg selv at i dag skal jeg kaste en god porsjon mat i den grønne posen. Det er lettest å begynne med å kaste litt grønnsaksrester. Når du får øvelse, kan du også kaste for eksempel kjøttrester.

SSB informerer om at vi leverer gjennomsnittelig 78 kg mat i året til gjenvinning gjennom kildesortering, hvorav ca. halvparten er spiselig. Mange som syns det er vanskelig å kaste mat ligger langt under dette. Hvis du har problemer med å kaste mat, så har du sannsynligvis en god del å gå på.

Og jeg lurer på hvordan du ville føle deg hvis du nå begynte å kaste mat som du vet at kroppen din ikke trenger? Kunne det være spennende å prøve det ut?