Slik blir du mer viljesterk

Aftenpostens artikkel «Slik blir du mer viljesterk» viser forskjellige måter å endre mønstre. Jeg har lyst til å kommentere noen av metodene.

Psykologiprofessor Pål Kraft sier vi er dårlig rustet mot de fire genuine fristelsene som mat, sex, rus og hvile. Det er nok sant, men mange mennesker i dag trenger faktisk å fokusere på det å få et godt sexliv. Det skjer ikke av seg selv. Mange mennesker søker også å lære meditasjon for å få avslapning med god kvalitet. Det skjer heller ikke bare av seg selv i en stresset hverdag.

Liodden forteller at han går inn på Deli de Luca og står og ser på Oreokjeks for å herde seg selv. For å bli mer ufølsom og unngå å reagere. En litt gammeldags metode kanskje. Tidligere brukte man dette i hypnoterapi for å unngå følelsesmessige reaksjoner. Litt som å spille den samme filmen på nytt og på nytt – og bli mer og mer ufølsom for påvirkningen. Det sier seg selv at det kanskje ikke er den mest interessante og lærerike metoden som gir selvinnsikt. Men for all del, det fungerte før og det fungerer nå. Min erfaring er at det også fungerer ganske bra på ting som tannlegeskrekk og diverse fobier.

Jeg er derimot mer enig med Liodden når det gjelder å være bevisst målet. De som greier å oppnå det de ønsker best er som regel de som klarer å sette seg realistiske mål og være dem bevisst.

Nordstrand går den andre veien og søker og finne konstruktive løsninger på menneskets nytelsessøkende natur. Innenfor hypnoterapi vil dette være å finne nye utløp for følelsesmessige behov. Det gjøres ofte gjennom partsterapi. Hun gjennomfører også endring gradvis ved å gå gradvis inn i rollen som et trenende mennesker. Jeg har i grunn sans for dette. Man trer mer og mer inn i rollen etterhvert som man utfører de handlingen som man identifiserer rollen med.

Videre sier Kraft at viljestyrke er en kraft som blir utslitt og oppbrukt. Årsaken er rett og slett at det er begrenset hvor lenge vi orker å holde på med ting som smerter oss. Det er derfor det er så lite hensiktsmessig og kun basere seg på viljestyrke. Det er langt nyttigere å etablere endring hvor vi kan være mer i flytsonen. Han har for øvrig notert seg at de som er flinkest til å få til endringer ikke nødvendigvis er dem som har størst viljestyrke.

Videre er meditasjon en svært gunstig måte å få fokus på det vi ønsker å gjøre. Årsaken er at meditasjon tar oss ned i dypet av oss selv. Vi får sjansen til å bli bevisste våre egne ønsker og mål på et dypt nivå. Det sier seg selv at dette styrker vår motivasjon for å oppnå det vi ønsker.

Det som i grunn er fint med artikkelen er at forskjellige mennesker bruker forskjellige metoder. Det er også min erfaring. Noen trenger å være litt macho, som Liodden, andre bruker mer feminin kløkt, som Nordstrand. Og bare så det skal være sagt, jeg liker også å være litt macho 🙂