Nytelse og glede

Det finnes mange ting å glede seg over i livet. Men vi må bevare en viss åpenhet for å oppleve dette. Av og til kan det være lurt å ta en pause.

Jeg holder for tiden på med å lære fransk ved lese Bildet av Dorian Gray. Det er 30 år siden sist. Det handler om nytelse og forfall. Det har inspirert meg til å si noe om nytelse og glede.

Når vi tenker etter, så styres vi i stor grad av å forsøke å oppleve nytelse og glede. Og det er bra ting. Det gjelder å bare gjøre det på en bra måte. Dorian Gray, stakkar, måtte leve med å se sitt eget portrett gjenspeile hans moralske forfall. Vi ønsker selvfølgelig å oppleve glede og nytelse uten forfall i oss selv eller andre, hverken i det ytre eller det indre.

Det er mange fine ting i livet som vi kan sette pris på: gode venner, reiser til interessante steder, god mat og god drikke, fine ting, ting vi liker å gjøre, leke, spille, trene, lese, intime vennskap, kjærester, barn, familie, ting vi kan lære, oppnå, forstå og sette pris på. Det finnes et utall av forskjellige opplevelser som kan gi oss nytelse og glede; fysisk, psykisk og mental nytelse og glede på alle områder vi kan tenke oss.

Nytelse kan være uselvisk eller egoistisk. Et eksempel på egoistisk nytelse kan være en person som kun styres av å tilfredsstille sine egne behov for mest mulig nytelse. Dette kan være på kort eller lang sikt. På kort sikt kan dette være å søke umiddelbar tilfredsstillelse, for eksempel å hele tiden søke nye sanselige opplevelser. På lang sikt kan det være å sikre mest mulig velbehag for en selv, for eksempel spare penger i banken til noe vi har lyst på eller for å trygge vår tilværelse.

Uselvisk nytelse er å oppleve det velbehaget som kommer fra å glemme seg selv og nyte å gi noe til andre. Dette kan også være på kort og lang sikt. På kort sikt kan det for eksempel være å hjelpe noen å få det bedre her og nå. På lenger sikt kan det være å gjøre noe som vil gagne dem i det lange løp.

Når vi er ung er vi ofte mer egoistiske. Når vi blir eldre, og kanskje også har fått barn og innsett at verden ikke roterer rundt oss selv, blir vi gjerne mer uselviske.

Nytelse kan oppleves i sinnet på mange måter, fra mer grunnleggende opplevelser, som seksuelle følelser og inntak av diverse substanser, til mer komplekse og dynamiske livsopplevelser, gjerne i kontakt med andre. Videre varierer graden av nytelse i styrke. Det går an å kjenne på nytelse i balanse og ro, og det går an å kjenne ekstasen av sterke følelser.

Men uansett hvilke nytelse vi syns passer for oss, hvis vi bare hengir oss til én form for nytelse vil den fort forringes gjennom gjentagelse og de ting vi gjør for å forsterke vår opplevelse. Det kan like gjerne være å kontinuerlig søke seksuell tilfredsstillelse som å gi bort  mer og mer av det en har til andre. Begge deler leder til smerte for vi har blitt for ensrettet i vår tankegang.

Velbehag og nytelse blir til smerte når vi forsøker å gjenskape den bevisst. Dette får oss til å forsøke å kopiere tidligere handlinger, gjøre mer for å oppleve det samme på nytt. Dette leder som regel til at vi overdriver på en eller annen måte og ikke ser andre muligheter for nytelse og glede som dukker opp på vår vei.

Isteden bør vi heller åpne oss selv opp for alle de muligheter som kan oppstå for å gi oss nytelse og glede, gjerne i en erkjennelse av at vi faktisk ikke selv er klar over alle de former for nytelse og velbehag som er tilgjengelig for oss.

Når vi er fullstendig åpne for alle positive opplevelser i livet og klare til å oppleve dem som de oppstår, uten å forsøke å holde fast ved dem eller gjenta dem, så kan vi også oppnå perfekt nytelse og velbehag.

Men vi er mennesker, og de fleste av oss vil alltid forsøke å gjenskape tidligere positive opplevelser. Og vi vil komme til å kjenne på smerten av å ikke få innfridd våre forventninger. For mange av oss er da det beste vi kan gjøre å nullstille våre forventninger i en opplevelse av her og nå. Dette gjøres best gjennom å tilbringe tid alene, for eksempel med meditasjon og transearbeid.

Et godt tidspunkt å ta litt alenetid på denne måten er når vi merker at vi trenger noe, uten helt å vite hvorfor. Noe mat, noe sex, noen ting, noe noe. Da kan det være en ide å bare sette seg ned for å oppdage at vi allerede har det vi trenger i oss selv, som blir til en opplevelse av nytelse og glede i seg selv.