Bli røykfri – og lær om sinnet

Det kan være interessant å legge merke til våre tanker når vi er i ferd med å endre mønstre. Det lærer oss om oss selv og om hvordan sinnet vårt fungerer. Dette peker også på hvor mye ressurser vi egentlig har, og vi kan få en følelse av hva vi kan oppnå når disse styres mot det vi ønsker.

Våre vaner drives av vårt ubevisste sinn. Det gjelder gode vaner og dårlige vaner. Røyking er en dårlig vane. Vi tar automatisk en røyk i forskjellige situasjoner. Når vi skal gå hjemmefra passer vi på å ha med røyken.

Men så, når røykeuvanen har blitt en pest og en plage, bestemmer vi oss for å hive den gamle uvanen på båten.

Det spiller ingen rolle hvordan vi blir røykfrie. Noen blir røykfrie bare med viljestyrke og selvkontroll. De opplever ofte humørsvingninger og tyr ofte til erstatninger, som kanskje ikke er så gunstige. Det kommer gjerne mange tanker om å røyke, slik det gjerne gjør når vi hele tiden tenker på det vi ikke skal gjøre. En annen ulempe er at man blir litt svart-hvitt i tankegangen.

Andre bruker hypnoterapi. Dette gjør det mulig å få en dypere forståelse for følelsesdynamikken knyttet til røyking og endre på denne. Når vi blir bevisste røykmønsteret på et dypere nivå blir det lettere å unngå å handle på det. Det blir også lettere å finne bedre erstatninger enn for eksempel mat og godteri. Tanker om å røyke kommer sjeldnere og de kan håndteres smartere enn bare ved å bruke ren viljestyrke.

En tredje gruppe bruker kanskje oppmerksomhetstrening ved å være oppmerksomme på sinnstilstanden før de røyker, mens de røyker og etter at de røykt. Når dette gjøres uten å dømme vil vi gradvis utvikle en forståelse som knytter sammen disse tre opplevelsene.

Men uansett hvordan vi blir røykfrie, så vil det før eller senere komme en tanke om at vi kan ta oss en røyk. Disse tankene kan komme i mange variasjoner. Det kan for eksempel være at vi plutselig syns vi fortjener en røyk, at vi bør belønne oss selv fordi vi har vært flinke.

For den som ønsker kan det være interessant å legge merke til mangfoldet av slike tanker. Det vil fortelle oss en hel del om vårt eget sinn, peke ut hvor kreativt det er. Det er faktisk en utmerket anledning til å lære om våre egne ressurser. Tenk når denne kraften er styrer mot det vi faktisk ønske å oppnå. Da blir vi dømt til å lykkes.