Velbehagmeditasjon heller enn klokkemeditasjon

Meditasjon er en tilstand som er hinsides tiden. Ikke tull, altså. Det er ingen vits å meditere på en klokke. Det er tull, altså. Det er mye bedre å meditere på avslapning og velbehag. Helt sant, altså.

Video

DSC_1458Klokkemeditasjon er meditasjon hvor vi sitter og venter på at klokken skal gå. Det går sakte. Noen ganger veeeldig sakte. Det er en meget god øvelse i tålmodighet, og det er jo en dyd, vet vi. Men det er ikke den egentlige meditasjonsopplevelsen.

Meditasjonsopplevelsen er en klar, oppmerksom og åpen sinnstilstand. Som et vindu ut mot en klar sommereng, som også gjenspeiler seg i det indre, eller omvendt. Den er ikke lett å fange, enda vanskeligere å forklare, men den er absolutt der og tilgjengelig for oss alle.

Dessverre er altfor mange opptatt av klokkemeditasjon. Den har en viss verdi i og med at vi kan si til oss selv at vi har meditert så så mye denne uken, eller at vi kan piske oss selv med å si at vi ikke har meditert nok, men bortsett fra dette, og dette med tålmodighet, så har dessverre ikke klokkemeditasjon noen særlig iboende verdi. For å fokusere på utålmodighet, dydig som den er, er for urolig for å danne et grunnlag for en ekte meditasjonsopplevelse. Sommerfuglene får ikke tid til å fly fra blomst til blomst, og blomstene får ikke tid til å være vakre.

IMG_1178Det er også noe som heter stokkmeditasjon, hvor man sitter stiv som en stokk. Jeg har selv god erfaring med stokkmeditasjon. Det skjer ingenting, hverken innenfor eller utenfor. Det sier seg selv at stokkmeditasjon er til og med verre enn klokkemeditasjon. Det er egentlig bare en fiksert forestilling med svært begrenset verdi, bortsett fra at vi ikke gjør noe galt da. Først etter at jeg traff Khenpo Sangpo i 2001 forstod jeg dette på en enkel måte mens vi mediterte sammen et par minutter. Det trengtes ingen forklaring.

Det beste er å gjøre  velbehagmeditasjon. Velbehagmeditasjon gjøres ganske enkelt ved å gå inn i transe og fokusere på avslapning og velbehag. Klokka behøver du ikke å tenke på. Tiden er fullstendig irrelevant på blomsterengen i ditt hjerte. Det eneste du behøver å gjøre er å slappe av og kjenne at du blir mer og mer avslappet ettersom du går dypere og dypere ned. Og når du er nede sier du ganske enkelt til deg selv «Du er fullstendig avslappet, du føler deg så vel du kan  i hele kroppen her og nå». Og så er du fullstendig avslappet og føler deg så vel du kan i hele kroppen.

Sitt så slik en liten stund, og når du har vært på blomsterengen lenge nok, kan du reise hjem. Det er ikke nødvendig å bli for altfor lenge og sitte å trykke på enga og glemme de vakre blomstene og sommerfuglene, mens du tenker på alt mulig annet. Det er like godt å reise hjem. Hjem til hva det nå egentlig var du holdt på med akkurat før du bestemte deg for å ta en liten pause og glede deg selv over din egen evne til å ha slappe av og ha det fint i ditt eget selskap.