Sjamantrommens styrke og sårbarhet

Mennesker kan gjøre ting som er bra og ting som er dårlig. Vi kan være sterke og vi kan være sårbare. Sjamantrommen har, hvis vi tillater den det, en kraft som kan brukes til det gode eller det dårlige. Den er også en sårbare ting, men begrenset levetid. 

Historien har vist at vi mennesker kan forårsake mye godt, og vi kan forårsake mye vondt. Enkelte har et potensial for å påvirke sine omgivelser ganske så mye. Andre av oss påvirker mest oss selv og de som er rundt oss. Selv om vi ikke påvirker hele verden kan vi utvise stor styrke i visse situasjoner. Når vi vet at det trengs og vi er nødt til å sette alle kluter til. Og har vi ikke gjort det, så vet vi sikkert om noen som har det.

Samtidig er vi sårbare. Vi blir utsatt for alle av livets prøvelser, og hver eneste en av oss bærer på noe vi har opplevd. I hvert fall de jeg har møtt så langt i livet. Det er helt normalt. Dessuten må vi alle forholde oss til det faktum at vår tid på jorden er endelig. Det vil komme en dag da vi vil forlate dette liv.

En litt svulstig innledning, kanskje, for det jeg ønsker å snakke om er sjamantrommen. Sjamantrommen er et transeredskap, på samme måte som hypnose og meditasjon. Formålet med sjamantromming er å veilede den som ønsker det inn i transe for å oppnå innsikt og større helhet.

DSC_1262-2_edited-1Sjamantrommen er laget av reinsdyrhud. Den er på en måte et levende objekt. Den er ømfintlig for vær og vind. Hvis det blir for varmt kan den gå i stykker. Den trives best når det er tørt og kaldt. En sjamantromme varer i noen år, så er det over.

Det er noen som kanskje legger litt vel mye i å personifisere sjamantrommen. Allikevel virker det å være slik at den lyder klarere og sterkere når noen hjelpes med en trommereise. Da kan det virke som om kraften stråler ut av den, at den på en måte har et eget liv. Så kan det være andre ganger hvor den bare er det den er – en ramme med påspent hud, som har lite beskyttelse mot elementene og uforutsette hendelser.

En sjamantromme bærer også en tradisjon som kan være kraftfull hvis man er åpen for den. En tradisjon som har vært i Norge i mange år. Hvis man derimot er lukket for slikt, så bærer den ikke noen kraft. Da er den bare støy, eller i beste fall en fin trommelyd.

En sjamantromme er egentlig lyden mer enn et visuelt objekt. Formålet med trommen er å lage lyd – en sammenhengende lyd av jevne trommeslag som veileder sinnet inn i sjamanens rike. Hvor vi kan møte kraftdyr, som representasjoner på indre deler av oss, som vi kan utforske på en kreativ og lekefull måte. Og også gi slipp på etter trommereisen.

359364_1280x1024Det er ikke lett å si hvordan vi kan bli påvirket av lyden av en sjamantromme. Kanskje vil det kunne være noe som vil bidra til at vi forløser ting, som igjen leder til at vi finner styrken til å gå den veien vi vet er til det beste for oss selv og andre. På samme måte som kaosteori forklarer at vi ikke kan forutsi været fordi vi da måtte ta hensyn til alle de små luftbevegelsene fra vingeslagene til sommerfugler.

Tradisjonelt ble sjamantrommen ikke bare brukt til å hele mennesker, slik den brukes i dag. Den ble også brukt som en del av et forsvar mot fiender, og også direkte aggressivt, som en del av kamp. Som med alle ting som har en kraft, så kan det brukes for noe bra eller noe dårlig. Vi har alle en kraft til å påvirke oss selv og de som er rundt oss, og det er vårt ansvar og bruke denne til det beste for oss selv og andre.