Små og store hverdagsaffirmasjoner

Affirmasjoner, positivt selvsnakk, kan vi bruke til det beste for oss selv og andre. Vi kan bevisstgjøre oss selv om hva vi tar inn og vi kan ta eierskap til våre positive egenskaper. Før eller senere vil vi også utvide vårt fokus til også å gjelde de som er rundt oss.

Affirmasjoner er positivt selvsnakk vi kan bruke for å motivere oss selv til å oppnå det vi ønsker. Gjerne fremheve de egenskaper vi har for å gjøre dette. Den enkleste affirmasjonen vi kan gjøre er å smile til oss selv. Hvis vi smiler til oss selv i speilet er det vanskelig å la vær å kjenne at humøret og selvtilliten stiger. Dette går det jo også an å gjøre indirekte ved å smile til andre. Da smiler jo de tilbake.

TV er den største av alle affirmasjoner. Der tar vi inn alt mulig over lengre tid, ofte hver dag. Det er svært passivt. Vi gir ingenting, annet enn kanskje enn å aktivisere vårt intellekt eller vårt følelsesliv når vi følger med på et interessant program. Mye er bare fyll, og ikke alltid så positivt heller. TV har til en stor del pasifisert våre kreative egenskaper.

Sosiale medier, som Facebook og YouTube kan også fungere som affirmasjoner. Der legger vi ut saker og ting om oss selv og får tilbakemeldinger. Det kan således være en kreativ kanal. En ulempe er at tilbakemeldingen ikke skjer i nåtid, som i et møte med mennesker. Dette kan skape en forventning om tilbakemelding som kan oppleves som stress.

Affirmasjoner kan være bra som positivt selvsnakk, vi trenger å ta eierskap til våre positive egenskaper. Det er en kunst i seg selv. Det kan imidlertid være greit å vite at når vi får litt dreisen på det, så kan det bli lett å ta av, slik at vi ikke får nok. På et eller annet tidspunkt er det nødvendig å gi slipp på fokuset på bare oss selv for å få det enda bedre.