Seksualitet og livsglede

Det er en god ide å ta vår egen seksualitet på alvor, slik at den kan bli en kilde til livsglede for oss selv og andre. Det kan være vi finner ut at vi har lyst til å utvikle vår egen seksualitet.

Seksualitet forandrer seg jo en god del ettersom vi blir eldre, både fysisk og mentalt. Det er velkjent for alle. Når vi er unge er vi ivrige, men usikre og uerfarne. Når vi blir eldre blir vi mer sikre og erfarne, men kanskje ikke lenger fullt så ivrige.

Seksualdriften er det som gjør at vi forplanter oss og bringer menneskeheten videre. Det er en meget sterk kraft som er vanskelig å tøyle. Derfor at de fleste institusjoner og samfunn etablert normer og regler for hva som er akseptabel seksuell oppførsel. Seksualmoral om du vil. Dette er selvfølgelig nyttig, ellers hadde man ikke brukt så mye ressurser på denne kontrollen.

For eksempel er det en viktig lovbestemmelse i vårt land at det er forbudt å ha seksuell omgang med mennesker under seksuell lavalder. Alle fordømmer mennesker som gjør slikt, til og med kriminelle selv. En gang var det slikt at det var uakseptabelt å ha sex før ekteskapet. Slik er det ikke i dag. En ung kvinne fortalte meg at hun gikk fra sin kjæreste fordi han ikke ville ha sex før ekteskapet. Hun ville ha sex med han, kanskje ikke gifte seg med han. Thinkprogress.org skriver om områder som samfunnet fremdeles straffer kvinner. For eksempel at de lettere får sparken hvis de har sex utenfor ekteskapet eller at et samtykke til å ha sex ikke kan trekkes tilbake når seksualakten er i gang.

I tillegg til slike etabler samfunnsnormer finnes det en rekke personlige meninger om hva som er passende seksuell adferd. For eksempel varierer det i hvilken grad vi er komfortable med å være nakne for hverandre. Eller om vi syns det er greit med oralsex eller ikke.

Når vi er unge utforsker vi som regel egne personlige meninger for å forsøke å finne ut hva som fungerer for oss. Etterhvert som vi blir eldre blir vi mer satt i våre egne mønstre og oppfatninger. Dette gjelder alt, også seksualitet. Dette kan lede til at vi ikke erkjenner vår egen seksualitet så mye som vi burde. Det kan selvfølgelig føre til at den avtar, men den kan også ploppe ut på måter som virker ukontrollerbare. Hvis vi begynner å operere i mørket blir ting fort utrivelig og lite attraktivt.

Det er derfor bedre å erkjenne vår egen seksuelle energi. Spesielt ettersom vi blir eldre. For den har mye å tilby av livsglede og livslyst. Når vi erkjenner den og integrerer den i hele vår personlighet blir den også attraktiv for oss selv og andre. Da blir den en energikilde som inspirerer oss til å gjøre gode ting for oss selv og andre.

I denne erkjennelsen må det også ligge en åpenhet om at vi aksepterer våre egne seksuelle preferanser. Hvis vi forsøker å tvinge oss selv inn i noe, så vil det ikke fungere. Vår seksualdrift er i hovedsak ubevisste prosesser. Vi kan ikke bare velge hvem eller hva vi finner seksuelt attraktivt.

Men det vi kan gjøre er å tillate oss selv å eksperimentere, kanskje litt slik som vi gjorde i ungdommen. Fantasere litt, famle litt og prøve ut noe nytt. Noen ganger kan det være på sin plass å bryte med en tidligere oppfatning av hva som er passende, som å bryte et tabu. Dette kan føre til at vi ønsker å gjøre noe oftere, eller det kan være at vi da har forsøkt det og det så greier seg med det. Det gjelder å ikke ta det altfor alvorlig, samtidig som vi lytter til vår indre stemme som forteller hva som er bra for oss og den andre.