Rette opp økonomiproblemer

Når vi erkjenner at vi har økonomiproblemer, kan vi også begynne å gjøre noe med dem. Ofte hjelper det å finne noe som gir mening i livet, uten at det koster noe.

Det er selvfølgelig noen som bare har god økonomi hele livet, men for mange går det litt opp og ned. Noen ganger kan vi oppleve at det er i ferd med å gå over styr og ødelegge vår livskvalitet.

Økonomiproblemer oppstår gjerne som andre problemer. De er der ikke før vi ser dem. Når vi ser dem kan vi også gjøre noe med dem. Et typisk tegn på at økonomien er over styr er at man har flere kredittkort med mye gjeld.

Selv om vi lever i et rikt land, så er det mange som lever over evne. Vi har vel alle sett en episode av luksusfellen. Men det er ikke nødvendig å være besatt av luksus for å få dårlig økonomi. Hvis vi ikke tar vare på økonomien, så blir den ofte forringet helt av seg selv. Det dumme med å ødsle penger over tid er at vi får mye gjeld, og det kan ta lang tid å tilbakebetale dette.

Noen ganger kan det være vanskelig å holde på pengene av forskjellige årsaker. Selv arvet jeg litt penger etter min fars tragiske bortgang i ungdommen. Selv om jeg fikk gode råd om å bruke dem fornuftig til å kjøpe en leilighet, så brukte jeg dem på bil og motorsykkel. Det var som om en del av meg ikke aksepterte å ha pengene, fordi jeg ikke hadde akseptert hans bortgang. Andre årsaker til at vi bruker penger kan være at vi flykter i materielle anskaffelser for å unngå å kjenne på visse ting.

Vi bør være litt forsiktige med å dømme andre mennesker for at de havner i slike situasjoner. Hvis vi for eksempel ikke føler at man fortjener pengene og i tillegg, av en eller annen grunn, ikke har noen følelsesmessige sperrer på å gjøre de aktivitetene som forbruker pengene, så ville de fleste av oss raskt kunne se pengene renne bort mellom fingrene.

Hvis vi erkjenner at vi selv har pengeproblemer, så må vi huske på at denne erkjennelsen er meget verdifull. For det er denne erkjennelsen som vil bli utgangspunktet for at vi nå begynner å forbedre vår økonomi.

Så i de fleste tilfeller er dårlig økonomi et resultat av vanemønstre som ikke gagner oss. Hvis vi isteden kunne finne mer hensiktsmessige måter å kompensere for vårt ubehag vil ting fort slutte å forverre seg. Èn måte kan være å begynne å interessere oss for hvordan sinnet vårt fungerer. Vi kan begynne å finne ro og akseptering akkurat i den situasjonen vi er i. For hvis vi tenker gjennom tingene så skjønner vi fort at det egentlig ikke blir bedre om vi bare får det eller dèt. Når vi forstår at det er innenfor vår rekkevidde å ha det bra akkurat der vi er, her og nå, så vil vi kanskje ikke være fullt så ivrige etter å bruke opp pengene våre eller ta opp nye lån. Da er vi på god vei til å bedre økonomien.