Entusiasme, motstand og forløsning

Det er sunt å være positiv til livet og ønske en forandring til det bedre. Det kan være at vi forstår at vi trenger en forandring eller at vi bare har lyst til å forbedre oss selv. Og det er spennende å gjøre nye ting. Når vi lærer nye ting opplever vi noe nytt og lærer å kjenne oss selv og andre på nye måter.

Når vi går i gang med forandringen opplever vi gjerne en fase med entusiasme. Etter en stund kan det være vi kjenner på motstand. Saken er at forandring krever anstrengelse og vårt ubevisste sinn ønsker ofte ikke å yte mer, det ønsker å yte mindre. Tenk bare på hvor mye lettere det er å gå tvers over enn å gå rundt.

Men noen ganger innser vi at vi bør gå rundt fordi det er den beste veien. Gå utenom Per, som Bøygen sa. Når vi gjør dette kan det være vi opplever motstand. Det er viktig å erkjenne slik motstand. Det er ikke feil. Det er imidlertid viktig å forstå hva det er. Det er en motstand mot å bruke ressurser på å lære nye mønstre. Det er viktig å måle denne motstanden opp mot vår bevisste forståelse over at det er bedre å gå rundt. Når vi vet at vi er på riktig vei kan vi trygt gi slipp på motstanden. Og når vi har innlært et nytt og bedre mønster vil motstanden forsvinne.

Motstand er derfor viktig. Når vi føler motstand betyr det at vi er på riktig vei for å oppnå det vi ønsker. Vær derfor ikke redd om du skulle komme til å føle motstand.

Gode terapeuter har en dyp forståelse av denne prosessen og bruker dette til det beste for pasienten. Terapeuten forstår at når pasienten opplever motstand så betyr det at pasienten er i ferd med å lære bedre måter på en dyp måte. En overfladisk læring uten motstand har ofte lite verdi for pasienten.

Men for all del, det er jo ikke om å gjøre å ha mest motstand. Gi heller slipp på det gamle og omfavn det nye.

Det fine med hypnoterapi er at det er meget behagelig. Så selv om vi tar med oss motstanden vår inn i terapirommet, så vil det være en behagelig opplevelse å gi slipp på denne.