Meditasjon og visualisering i kreftbehandling

Hvis man lider av alvorlig sykdom er det nødvendig å kjempe for livet. I videoproduksjonen «Fight for Your Life» gir Dr. Bernie S. Siegel verdifull informasjon om hvordan best assistere kreftbehandling.

Noen av de viktigste tingene er å ta kontrollen, åpne opp for hjelp og kjærlighet fra andre og seg selv. Han legger også stor vekt på meditasjon, visualisering og positive affirmasjoner.

En av de mest kjærlige tingene du kan gjøre for deg selv er å meditere. Meditasjon har mange gunstige virkninger, bl.a. senker det stressnivået og styrker immunforsvaret.

Den enkleste formen for meditasjon er ganske enkelt å sette seg ned, fokusere på pusten, akseptere hvordan du har det akkurat nå og gi slipp på tankene etter hvert som de dukker opp. Går pusten raskt, så sitter du å mediterer mens pusten går raskt. Går pusten normalt, så sitter du å mediterer mens du puster normalt. Går pusten rolig, så sitter du å mediterer mens pusten går rolig.

Husk å avslutt meditasjonen mens den ennå føles bra. Hvis du tvinger deg selv for lenge, kan du få motstand mot å gjøre det neste gang. For å faktisk sette i gang med å meditere her og nå er det imidlertid alltid nødvendig å gi slipp på et eller annet. Gjør det til en sport å se hva du kan gi slipp på akkurat nå.

Gjør følgende for å trene deg i å visualisere. Begynn med å sitte å se på et eple. Etter en stund lukker du øynene og tenker deg at du har en hvit skjerm i ditt sinn. Plasser nå eplet på denne hvite skjermen. Øv deg noen ganger. Så kan du tenke deg at du holder eplet i hånden, tar en bit, hører det knaser og kjenner på smaken. Nå kan du visualisere.

Start visualiseringen med å se alle dine friske celler som sterke og positive og de syke cellene som svake og uorganiserte. Dette er faktisk sannheten. Det er viktig at du er komfortabel med ditt bilde av dine friske celler. Tenk nå at den behandlingen du får, strålebehandlingen eller cytostatika, lett dreper alle de usunne cellene, slik at bare de friske er igjen. Tenk deg at dine friske celler raskt reparerer seg etter eventuell skade av behandlingen.

Til slutt, vær oppmerksom på negative beskjeder som du gir til deg selv og konverter disse til positive utsagn. Ikke være redd om du legger merke til negative tanker. Det er positivt å legge merke til det negative. Da kan det endres. Tenk deg for eksempel at du legger merke til følgende tanke «Jeg er usikker på om jeg vil bli bedre». Si så følgende setning til deg selv «<ditt navn>, for hver eneste dag blir du på alle måter bare bedre og bedre». Hvis du legger merke til følgende tanke «Jeg er ikke sikker på om jeg vil leve» så lager du straks følgende setning «<ditt navn>, tullebukk! Selvfølgelig vil du leve. Du har mye å leve for. Tenk bare på … osv. Du vil leve og du vil bekjempe denne sykdommen».