Fantomfølelser

Fantomfølelser er et fenomen man kan oppleve etter amputasjon. Fenomenet består i at men opplever det som om den amputerte kroppsdelen fremdeles er der. Enkelte ganger kan man oppleve store smerter, og det er jo selvfølgelig et stort problem.

Årsaken til dette og også løsningen, er at hjernen er ekstremt plastisk. For å forstå hjernens plastisitet kan du utføre følgende demonstrasjon under en passende middag nå i julestria, eller enda bedre, du kan få noen til å gjøre det på det. Det er ikke vanskelig.

La oss anta at du har en borddame (eller mann) og spør henne om hun har lyst til å få demonstrert hjernens plastisitet. Det er selvfølgelig bare morsomt. Be henne legge hånden på sitt eget lår under bordet. Bank lett med pekefingeren oppå bordet, slik at hun ser det. Samtidig, i samme rytme, banker du med pekefingeren på hånden hennes under bordet. Beveg pekefingeren oppå bordet litt fram og tilbake, venstre og høyre, mens du banker, og la hånden under bordet følge bevegelsen. Gjør det en liten stund. Trikset kommer nå. Gjør et lite opphold og la vær å banke med hånden under bordet. Begynn å bank igjen på bordet med hånden over bordet. Hun vil nå kjenne din banking på bordet som om du banket henne på armen. Hjernen har knyttet den visuelle opplevelsen av at du banket på bordet til den følelsesmessige opplevelsen i armen. Du har produsert en fantomfølelse. Hjernen hennes tolker bordet til å tilhøre kroppen hennes. Det er en spesiell opplevelse.

Hva er poenget? Det er at det hele er i ditt sinn. Du kan endre mye mer enn du kanskje tror.