Hypnose, placebo, tro og bønn

Hypnose, placebo og bønn er alle sterke virkemidler som vil hjelpe oss til å oppnå det vi ønsker for oss selv og andre.

Placeboeffekten er den velkjente sukkerpillen som heler. Resultater av vitenskapelige forsøk sammenlignes ofte med placeboeffekten dvs. for å bevise at pillen har en betydelig virkning, må man bevise at den virker bedre enn placeboeffekten. Ofte er den medisinske virkningen bare litt bedre, som for eksempel antidepressiva. Men det er en annen historie.

Det er en god grunn til at man måler opp mot placeboeffekten. Det er fordi placeboeffekten er reell. For ikke bare virker det hvis vi tror at vi får riktig medisin, men ikke får det. Placeboeffekten virker selv om vi vet at vi bare får sukkerpiller. Fordi vi vet at placebo fungerer! Et bemerkelsesverdig faktum!

For en tid tilbake bestemte jeg meg for å begynne å bokse litt igjen. Jeg hadde ikke gjort det siden barndommen, men hadde lyst til å prøve. Det var hard trening og det gikk ikke så verst, men etterhvert dukket ryggsmertene opp igjen. En kveld ble det så ille at datteren min ringte ambulansen. Jeg hadde så vondt at hun begynte å be for meg. Det gjorde hun med en slik intensitet og kraft at jeg faktisk følte at jeg ble bedre. Da ambulansen kom var jeg bedre, men fremdeles så ille at jeg fikk smertestillende.

Hva burde jeg si til min datter? Tidligere har jeg, når jeg har vært med henne på gudstjeneste, vært litt eplekjekk og sagt at presten hennes var flink til å hypnotisere dvs. lede forsamplingen i bønn. Etter nevnte hendelse burde jeg kanskje bli litt mer ydmyk og gi henne cred for det hun gjorde – be av hele sitt hjerte om at faren skulle slippe smertene. Til mitt forsvar har jeg i det minste fortalt henne at jeg følte at jeg ble bedre da hun ba for meg 🙂

Vi deler ofte opp sinnet i det bevisste og det ubevisste. Det er faktisk slik at når vi tror det med det ubevisste, så er det det som faktisk styrer følelseslivet vårt. Tenk bare på når vi leter etter et sted å bo. Vi «føler» at vi vil få det fint der. Eller når vi søker en jobb. Vi «føler» at det vil bli bra. Det gjelder derfor å tro at det blir bra. Som kjent, «tro kan flytte fjell».

En enkel måte å bevise dette på for oss selv er å lære å bli avslappet i hypnose. Når vi tror at vi er avslappet, så er vi avslappet.

Generelt mener legevitenskapen at pasienter som er sikre på å bli friske har større sjans til å bli det.

Det gjelder derfor å innarbeide våre bevisste ønsker inn i det ubevisste. Det er mulig å gjøre dette i transe. Når vi er i transe er vårt ubevisste mer åpent og vårt ubevisste sinn tar lettere inn «sannheter» som vil hjelpe oss å oppnå det vi ønsker.

Så hva tror jeg på selv? Jeg tror på det gode. Jeg tror på å praktisere etiske prinsipper. Jeg har siden ungdommen hatt interesse av buddhisme. Og jeg tror helt klart på bønn. Jeg tror på at søke å få det bedre på alle måter, for meg selv og andre.