Terapeuter og healere trenger også terapi og healing

Det er en viss risiko for å bli utbrent når man jobber som alternativ terapeut. Det gjelder sikkert vanlig helsepersonell også. Dessuten er det visst slik at tannleger over tid kan oppleve å få overført negative følelser, som anspenthet og frykt, fra sine pasienter. Hvordan leve med det?

Mange finner kanskje en løsning i profesjonell distanse eller at de på annen måte får forløst slik påførte spenninger, for eksempel ved å gå i terapi selv. Selv skal jeg faktisk ha en slik sesjon om 22 minutter. Det blir artig å prate med Sharon igjen fra Hypnotherapy Training International. Hun er dyktig og kan kommunisere på flere nivåer.

Det jeg tenkte jeg skulle nevne her er en metode som brukes i tibetanske buddhisme som kalles tonglen. Tonglen betyr å gi og ta. Vi tar andres problemer og gir dem kjærlighet og løsning.

Andre healere gjør mye av det samme. For eksempel tenker man at man gir positiv energi med den ene hånden og tar negativ energi med den andre hånden.

Det er lett å tenke seg at hvis vi gjør det med alle vi møter, så vil vi bidra til en bedre verden. Det er imidlertid også klart at dette lett kan gjøre oss utbrente. For å unngå dette legger tibetanske buddhister inn en renselsesprosess. Man tanker seg for eksempel at man trekker inn vedkommendes plager og problemer med åndedrettet og at det går ned i hjertet, hvor ens åndelige rotlama (tenk Jesus-skikkelse) sitter. Rotlamaen renser den negative energien til hvit positiv energi som siden går ut fra hjertet og fyller personen. På denne måten unngår man å hefte de negative energiene ved en selv.

Det er klart at andre healingtradisjoner bruker lignende teknikker. Kristne healer for eksempel i Jesu navn. Sjamanister healer den enkelte ved hjelp av Kristus- og buddhaenergi og universets krefter.

Poenget er vel kanskje at vi ikke selv ser oss selv som det endelige mottak for andres problemer og utfordringer, men at vi isteden greier å etablere en positive prosess som gjør at dette fungerer både for den som blir healet og den som healer.

Det betyr jo ikke at healing ikke tar på. Det gjør det. Men det er også meget givende, for vi blir også en del av det positive resultatet, som også er at vi healer oss selv.