Den generøse leder får mer tilbake

Når vi bidrar til at andre får mer interessante arbeidsoppgaver de kan vokse på, så får vi også mer tilbake selv.

For mange år siden deltok jeg på et seminar på Forsvarets forskningsinstitutt. En professor der forklarte at han lot studentene sine få de mest interessante oppgavene. Det slo meg at dette selvfølgelig er den riktige måten å gjøre det på og senere i arbeidslivet har jeg gjort akkurat dette.

Et arbeid består stort sett av å gjennomføre en rekke arbeidsoppgaver. Når jeg har sett oppgaver som har vært interessante og passende for andre innenfor fagområder jeg har ledet, har jeg forespurt vedkommende om han eller hun kunne tenke seg dette som oppgaver.

Dette har ført til at jeg har bidratt til at noen har fått en mer interessant arbeidsdag. Det har også knyttet sterke bånd mellom oss. Jeg husker spesielt ved en anledning hvor dette har gitt meg mye tilbake.

Jeg har også sett ledere som bare har villet ha de interessante og oppgavene selv. Dette har ført til at ansatte har sluttet og ikke følt noe nærhet til lederen. Slike ledere blir også ensomme, mistenksomme og manipulerende. Det er en ond sirkel.

Så jeg foreslår at hvis du har anledning og mulighet, gir bort noen interessante arbeidsoppgaver. Når vi gjør det, gir vi andre mulighet til å ble bedre, som det sies, vi spiller andre gode. I arbeidslivet er dette meget verdifullt.

Det er begrenset nytte i enkeltpersoner som er perfeksjonister og hegner om sine fagområder. En arbeidsplass består av flere mennesker og det er en stor opplevelse når alle drar i samme retning og merker at ting bare blir bedre og bedre.