Noen spørsmål for å lykkes med vektreduksjon

Vektreduksjon griper inn i livet på mange områder. Det er viktig å være klar over egen situasjon, hvordan vi har havnet der og hvor vi ønsker å komme. Og ikke minst, hva det er vi egentlig vil ha.

For at du skal kunne se på din vekt, må du først se på ditt liv. Overspiser du, spiser «på følelser», eller trimmer du ikke regelmessig? Tar du ikke godt vare på deg selv? Blir alle andre mer viktige enn deg? Dette forårsakes av det som foregår følelsesmessig, mentalt, fysisk, til å med åndelig, og derfor i ditt liv.

DSC_4942_psÅ svare på de følgende spørsmålene vil gi deg klarhet om de dypere årsakene til hvorfor du ønsker å miste vekt, og også hva dine hindringer er, slik at vi kan finne løsninger på dem. Du må være helt ærlig med deg selv, for når du gjør det, gir du et budskap til bevisste og ditt ubevisste sinn om at du er klar for forandring.

Spørsmål for å bevisstgjøre vårt ønske om forandring:

 1. Hvorfor ønsker du å redusere vekt? (for eksempel helse)
 2. Hvorfor har du ikke tidligere vært i stand til å redusere vekt eller opprettholde vektreduksjonen? Hvorfor klarte du det ikke? Tenk tilbake og gå igjennom det som gikk galt tidligere. Hva var det som trigget deg, hva var snublesteinene (menneskene i hverdagen, stedene, tingene og holdningene) som fikk deg ut av kurs?
 3. Hvilke ting er det som i hovedsak forårsaker stress i livet ditt akkurat nå? (arbeid, relasjoner)
 4. Hva er de følelsesmessige årsakene til at du overspiser? (gå dypt innover for å finne svaret) List opp følelser og reaksjoner som ledet deg til å ta dårlige valg. For eksempel: Du følte at du ikke ble satt pris på på arbeidet og småkaker fikk deg til å føle deg bedre; du kranglet med mamma og en iskrem kjølte ned sinnet. Eller at du er ulykkelig over ting med karriere, relasjoner eller venner. Er det noe som gjør deg ulykkelig, er gleden borte? Hva er de dypere følelsesmessige årsakene til at du overspiser og tar dårlige valg i matveien?
 5. Hva er det du virkelig sulter etter? Hva er den tingen i livet ditt som du ikke har fått? Hva ville gi deg glede?
 6. Hvilke negative forestillinger har du om å redusere vekt og opprettholde vekttap? Fullfør setningen: «Jeg ønsker å redusere vekt, men …» eller «Jeg ønsker å trene, men …»
 7. Er det noe du frykter ved å redusere vekt? For eksempel: Redd for å få mer oppmerksomhet (godt for noen, ikke for andre). Føle deg mer sårbar uten den ekstra vekten, miste puten mellom deg selv og verden. Eller at du er redd for å feile igjen.
 8. Hva er noen av de tingene i fortiden som har gitt deg mest stress?
 9. Hvilke morsomme ting kan du gjøre istedenfor å ta til mat når du kjeder deg, er stresset eller føler deg nedfor?
 10. Skriv ned alle årsaker for og fordeler ved å redusere vekten. For eksempel å løfte opp mine barnebarn når jeg blir 80 eller være sexy på fest. Det finnes ingen årsak som er for grunn eller dyp.
 11. Skriv ned alle de positive følelsene du ville oppleve hvis du nådde din målvekt.
 12. Hva er de følelsesmessige årsakene til at du ønsker å redusere vekten? Ikke bare målet om å se bra ut eller passe i størrelse 38, men heller de dypere følelsesmessige årsakene til at du er her for å redusere vekten. Søk dypt i deg selv etter disse følelsesmessige årsakene. For eksempel: Få tilbake kontrollen og forbedre livet. Eller føle deg vel med deg selv, å være lykkelig.