Migrene

Migrene er svært smertefullt, men det er mulig å redusere denne smerte. Først ved å dissosiere oss litt fra den, deretter ved å la kroppen slappe av. Det er viktig å redusere stress jevnlig.

Det er naturlig at musklene spenner seg når vi har vondt. I tidlige tider beskyttet dette oss fra å miste blod når vi var skadet. Men når vi har sterke smerter hjelper det lite å stramme musklene. Da må vi få dem til å slappe av. Det går imidlertid ikke an å slappe av umiddelbart når vi har sterke smerter. Migrene kan være svært vondt. Det kan være vondere enn å føde. Fler kvinner enn menn lider av migrene.

Migrene kan observeres i tre eller fire faser. Først er det en innledende fase med mulige humørforandringer og kanskje sug på noe. Så kommer den mulige aurafasen med sagtaggede synsforstyrrelser. Deretter kommer den smertefulle hodepinefasen, med mulig kvalme, lysskyhet og bankende smerte, ofte i den ene halvdelen av hodet.

Migrene kan være arvelig og kan trigges av mange ting, deriblant stress. Hvis man plages av migrene er det derfor en god ide å redusere stress jevnlig, før det utvikler seg anfall.

Hvis migrene først har utviklet seg er det mulig å redusere smerten ved hjelp av følgende metode.

Bestem først hvor sterk smerten er på en skala fra 1 til 100. Den kan godt være 100, kanskje til og med over. Når du føler så sterk smerte er det vanskelig å slappe av med en gang, men det er mulig å beskrive smerten. Så skriv ned tre ord som beskriver den. Kjenn om smerten har gått ned. Skriv så ned tre nye ord som beskriver smerten. Sjekk hvor mye smerte det nå er. Fortsett med å skrive ned tre nye ord til smerten har gått litt ned, for eksempel til 90 eller 95.

Når smerten har gått litt ned kan du gjøre følgende øvelse for å slappe av. Gå inn i transe ved hjelp av selvhypnose og tenke deg at blodet samles i hendene. Forestill deg at du legger hendene i et kar med varmt vann eller varm sand. Tenk på ting som synker nedover, som småsten ned i varmt vann. Når hendene blir merkbart varmere, lar du varmen flytte seg oppover armene. Fokuser på føttene på samme måte, slik at de også blir varmere.

Du kan nå la avslapning spre seg til hele kroppen. Når kroppen din slapper bedre av, vil blodgjennomstrømningen i hjernen bli bedre, blodårene vil trekke seg sammen og smerten vil bli redusert.

Det er viktig å opprettholde jevnlig stressreduksjon for å forebygge migrene. Jevnlig stressreduksjon vil dessuten gi deg fordeler på mange områder i livet.

Sterk smerte kan også gi frykt. Vi kan få frykt for at den ikke vil gå over, at den vil bli verre eller at den vil ødelegge oss eller vår livskvalitet. Det er derfor en god ide og også håndtere denne frykten eller angsten.