Nyhetsverdien av transe

Fascinasjon er en vesentlig del av transetilstanden. Når vi ikke lenger er fascinert, er vi ikke lenger hypnotisert. For å opprettholde en evne til å gå inn i transe må vi utvikle vår evne til å bli fascinert.

Transe er en avgrenset og fokusert sinnstilstand som fascinerer. Vi opplever dette på mange måter. Én måte er TV og kino. Flytsoneopplevelser er en annen.

Før i verden, før TV og kino, lot vi oss fascinere av bilder på et langt lerret som ble rullet ut. Mange var den gang bekymret for at det ville bli for mye å se på. Folk var jo bare vant til å se på malerier og tegninger. I dag ville jo dette kjede vettet av det moderne menneske. Selv Chaplins geniale filmer, som «Modern Times», er ikke nok i dag for mange av oss. Da de første bilene kom skapte jo det stor ståhei. De gikk jo i en forrykende fart av 30 km/h.  Det må jo ha skapt en voldsom fascinasjon.

Hvis vi ikke lenger fascineres går vi ut av transen. Da søker vi å bli fascinert av noe annet. Det er derfor mange syns det er vanskelig å meditere før man har lært seg å fascineres av sinnets natur. Det blir kjedelig å bare sitte der.

En hypnotisør har kompetanse til å veilede mennesker som ønsker det inn i transe. Dette kan gjøres på mange måter. Som regel benytter man avslapning, som det er lett å fascineres av. Elman-induksjonen er den sikreste og vanligste. Eller man kan bruke historier som aktiviserer sanseopplevelser og legger til rette for at klienten fascineres av sin indre opplevelse.

Men la oss nå si at du forsøkte å hypnotisere den samme personen med den samme metoden om og om igjen. Personen ville ganske enkelt gå lei. Det er dette jeg mener med nyhetsverdien av transe. Transeteknikker er ferskvare, som hele tiden må utvikles. Den beste formen å utvikle dette på er å la klienten gradvis opparbeide kompetanse til å gå inn i transe.

Man kan gjøre mye nyttig i transe selv. Det nyttigste er å slippe seg selv ned, ned forbi all dagens tjas og mas. Det er også meget nyttig når vi er usikre på en avgjørelse. I transe vil vi kunne få viktig informasjon vi kan bruke for å ta en mer balansert avgjørelse. Det fine med transe er at vi får tilgang til hva vi mener om saken innerst inne, følelsesmessig. Det er alltid lurt å ta det med i betraktning.