Elman induksjonen – Transeopplevelsen fra klientens perspektiv

Dette er en beskrivelse av hvordan det er å bli veiledet inn i transe ved hjelpe av Elman-induksjonen. Først slapper man av i kroppen. Deretter slapper man av i sinnet. Så opplever man den fokuserte og avslappede transetilstanden.

Den enkleste måten å gå inn i transe på er ved hjelp av Elman-induksjonen. Denne ble utviklet av Dave Elman. Elman oppdaget at man kan oppnå en virkningsfull transe på meget kort tid, og dette på en enkel måte. Dette er hans viktige bidrag til hypnoterapien.

Metoden består egentlig av en rekke tester som tester mental og fysisk avslapning, samt en fordypning hvor klienten går ut og inn av transe. Det er lett å gjøre, og den som ønsker det kan finne mange oppskrifter på dette på nettet. Se gjerne følgende video som viser sønnen hans, Larry Elman, utføre denne metoden.

Det jeg ønsker å gjøre her, er å presentere metoden fra klientens perspektiv. Altså, ikke som en instruksjon om hvordan ta noen inn i transe, men en forklaring på hvordan det oppleves å bli veiledet inn i transe ved hjelp av Elman-induksjonen.

Før man kan gå i transe er det nødvendig å ha tillit til den som skal veilede en. En slik tillit får man ved å vurdere personen kompetanse og hensikt. Dvs. «Har personen kompetanse og ønsker han og hjelpe meg?» er det vesentlige spørsmålet vi bør stille oss selv.

Deretter bør vi få en forklaring på hva transe er og hvordan Elman-induksjonen utføres. Transe er en behagelig og fokusert sinnstilstand. Elman-induksjonen veileder oss inn i denne tilstanden ved å lære oss å slappe av i kropp og sinn.

Før vi begynner blir jeg spurt om jeg har lyst til å gå inn i transe. Og jeg blir spurt om jeg har lyst til at hypnotisøren skal ta meg inn i transe.

Deretter spør hypnotisøren meg om å fokusere på de små musklene rundt øynene. Gradvis kjenner jeg at det er naturlig å lukke øynene igjen. Og øynene kjennes etterhvert så tunge at jeg ikke kunne åpne øynene med mindre jeg anstrengte de små musklene igjen. Og jeg blir bedt om å forsøke å gjøre nettopp det, åpne øynene uten å anstrenge de små musklene. Resultatet er gjerne litt heving av øyebrynene, men det ser jo ikke jeg, jeg bare merker at øynene mine er igjen. Hvis øynene mine skulle åpne seg, så gjør vi det ganske enkelt bare på nytt.

Hypnotisøren foreslår deretter at jeg lar denne behagelige avslapningen spre seg til resten av ansiktet og kjeven og jeg tenker meg at det rulles et teppe av avslapning over hele kroppen.

Deretter tester hypnotisøren graden av avslapning ved å ta tak i håndleddet mitt og løfte armen. Hvis jeg er helt avslappet, kjenner jeg at jeg gir fullstendig slipp og lar han føre armen litt hit og dit, uten at jeg på noen måte hjelper eller hindrer han. Hvis armen min fremdeles er litt stiv eller ønsker å hjelpe til, slapper vi det bare mer av og forsøker igjen.

Deretter blir jeg bedt om å åpne øynene og deretter lukke dem igjen, for å så kjenne at jeg går enda dypere inn i transe.  Og så enda en gang ut og inn av transe. Det er en interessant opplevelse å gå slik ut og inn av transe.

Selv om kroppen min nå er avslappet, så kan godt sinnet være ganske så aktivt. Hypnotisøren fortsetter derfor med å hjelpe meg til å slappe av i sinnet. Dette gjøres ved å oppfordre meg til å gi slipp på tallene. Jeg blir bedt om å telle høyt fra 100 og nedover, og si hvert tall høyt på hver utpust. Det foreslås at tallene ganske snart blir små og vanskelige å få øye på, og ganske snart lar jeg dem bli helt borte. Når jeg kjenner at det ville vært behagelig å bare gi slipp på tallene her og nå bestemmer jeg meg for å følge min intuisjon og gi slipp på dem. Når jeg ikke lenger ser dem, så sier jeg «de er borte».

Når jeg således er avslappet både i kropp og sinn legger jeg merke til at jeg er i den fokuserte og avslappede transetilstanden. Denne tilstanden egner seg til å opparbeide følelsesmessig forståelse og fokusere på mine indre ønsker og behov. Jeg kan også bruke dette til å se meg selv oppnå det jeg virkelig ønsker.