Blemmens verdi

I helgen var jeg å kjørte motorsykkelen på bane. På kvelden satt vi å pratet. Det var historier om motorsykkelkjøring, som bremseklosser som var satt feil vei og ikke bremset, motorsykkel som bremset av seg selv på grunn av feil hendel, bremseslanger som hadde blitt byttet om og pipeforlengere som hadde blitt banket inn i hjulnavet under hjulskifte for så å sitte bom fast. Selv er jeg amatør, så jeg skjønte ikke alt, men det slo meg at mange av disse historiene handlet om feiltrinn som hadde blitt begått.

I livet eller skjer det også feiltrinn. Vi kan ha de beste intensjoner, men så mangler vi kanskje nødvendig kunnskap eller erfaring, og så går vi på en smell. Hvis vi tenker tilbake, så har mange av oss gjort det.

Men selv om vi gjorde en blemme, så betyr det ikke så mye, for vi gjorde det beste vi kunne, gitt den kunnskapen og forutsetningen som vi hadde. Da blir blemmene til en god historie. For historien viser at vi turte å prøve. Og at vi er her til å fortelle historien viser at vi overlevde dette.

Det er derfor viktig å gjøre feil. Selvfølgelig ikke for å gjøre feil i seg selv, men å forsøke på ting som vi ikke vet helt hvordan vi skal gjøre eller har erfaring med fra før. Det er da vi lærer. Og hvis det skulle skje en feil eller at vi gjør oss bort, så blir dette til en fin historie, som vi kan fortelle og more oss selv og andre med ved en senere anledning.

Og det er jo ikke nødvendigvis at vi alltid har de beste intensjoner heller, men at feil som gjøres kan ha en positiv virkning for oss. Nylig leste jeg i aftenposten om en som hadde blitt tatt for promillekjøring og hvordan dette endret livet hans til det bedre.

Så det er kanskje lurt å tenke litt over hva som er en «feil»? «Feil» er noe vi ikke ønsker. Når vi kan innse at vi har gjort en feil, kan vi rette på det og få det bedre. Mange ganger kan jo en «feil» rett og slett være at vi forstår at vi kunne ha gjort ting på en bedre måte. Andre ganger kan «feil» være at vi vet det er feil, men så gjør vi det igjen av gammel vane eller av makelighet.

Når vi mennesker utfører en handling, så forklarer vi gjerne for oss selv i etterkant hvorfor vi gjorde som vi gjorde. Og det er en god ting å kunne forklare våre handlinger. Noen av disse handlingene ønsker vi å gjøre igjen, andre ikke. Disse siste blir da feil vi ikke ønsker å gjenta. Det viktig å tillate oss selv å gjøre feil. Når vi gjør en feil så lærer vi noe. Dessuten har vi lov til å gjøre feil, fordi det er menneskelig. Og vi kan godt fortelle det til noen vi ønsker å dele det med, om ikke til alle og enhver. Det er som med trollet som sprekker solen, slik krymper feilen når vi forteller om den.