Mentalt snikksnakk

De fleste av oss opplever litt mentalt snikksnakk. Det er helt naturlig. Det kan for eksempel hvis vi tenker på noe vi ønsker å oppnå at vi kan høre en annen stemme si «Du fortjener det ikke». Selv om vi vet at vi fortjener det, så kan slike ting være forstyrrende. Dette er en metode for å identifisere slikt mentalt snikksnakk og finne litt ut om hvorfor det er slik.

Begynn med å sette deg ned, fokusere på pusten og slappe av. Tell fra ti og nedover til 1, og si til deg selv «Du er fullstendig avslappet, du føler deg så vel du kan i hele kroppen her og nå».

Tenk så på noe du ønsker å oppnå. Det kan være hva som helst. Det kan være å trene senere på dagen, vaske vinduer, lese for en eksamen, spare penger over flere år, bli mer sosial eller hva det måtte være.

Si det du ønsker å oppnå klart inne i deg selv. Legg så merke til om du hører en annen «stemme» i deg si noe annet. Det kan for eksempel være: Jeg orker ikke akkurat i dag; De kan vente, de er ikke så ille; Det er så vanskelig; Det er kjedelig; Jeg er redd for å dumme meg ut. Skriv det ned.

Mens du legger merke til den andre stemmen kan det også være at du legger merke til en tredje stemme. Det kan for eksempel være: Det behøver ikke være så hardt; Jeg vet jo at det er fint når vinduene er klare og slipper solen inn; Litt greier  jeg vel å gjøre; Det er en skikkelig god følelse å ha ha litt ekstra i banken; Javel, kanskje jeg dummer meg ut, men hva så?

Når du har fått ned en tre, fire setninger, tenk deg så hvem er det som sier disse forskjellige tingene. Vi har alle forskjellige mønstre og deler i vår personlighet. Vi kan kanskje gjenkjenne «Dommeren», «Barnet», «Hjelperen» eller «Opprøreren». Vi kan sette de navnene på ting etter som det passer. Dette er ikke en fast modell av noe slag. Går det an å knytte noen av disse uttalelse til noen av disse navnene?

Dette gir oss et klarere perspektiv på hva som foregår. Når vi begynner å se disse indre uttalelsene som rådgivende heller enn styrende er det lettere å forholde oss til dem. Da kan vi selv være vårt egne voksne selv som lytter til våre indre tanker, oppfatninger og ønsker som veiledning for det vi ønsker å oppnå.