Humor – heller enn sarkasme

Humor skaper balanse i livet. Det reduserer tingenes innbilte eller faktiske viktighet til et mer håndterbart nivå. Sarkasme er en form for skjevfordelt humor. Den skaper ikke balanse.

Det viktigste for å bli 100 er kanskje humor. Når vi ler kan vi ikke ta oss selv eller andre så alvorlig. Alt blir lettere å håndtere. Stresset forsvinner på et blunk av seg selv. Humor er et fantastisk hjelpemiddel til å redusere tingenes tiltrodde viktighet. Det er derfor mange humorister gjør et nummer av å ha det moro med absolutt alt.

For det meste er ikke så viktig, faktisk. I hvert fall i lyset av forståelsen av at det er lettere å håndtere ting med mer balanse. Det viktige er egentlig så viktig fordi vi fokusere på det akkurat nå. Hadde vi ikke fokusert på det, så hadde det ikke vært så viktig. For å ikke å snakke om om vi ikke hadde vært der hvor det som er så viktig skjer da.

Når ting blir så utrolig viktig, så er det gjerne vi som er viktige. Når vi ser humoren i ting redusere vi viktigheten av tingen ned til et håndterbart nivå, inkludert viktigheten av oss selv. Humor hjelper oss å få mer balanse i livet. Vi vår et mer balansert syn på oss selv og vår livssituasjon. Når vi bruker humor i våre relasjoner får vi også mer balanse. Stresset reduserer og våre relasjoner blir mer avslappede. Vi får et bedre utgangspunkt for samhandling for et bedre resultat.

Dette gjelder også for vanskelige livssituasjoner, som man skulle tro det ikke var så mye å le av. Men det er alltid noe å le av. Det er alltid noe som på en måte er absurd eller teit eller bare morsomt på en eller annen måte. Og er det ikke det, så kan vi også velge å se ting på en humoristisk måte.

Istedenfor å bruk ren humor kan vi undergrave tingenes viktighet med et effektivt verktøy – sarkasme. Når vi er sarkastiske sier vi gjerne én ting, men mener en annen – på en måte som hever oss selv over situasjonen eller menneskene. Og vi gjør det på en måte som er morsom, for sarkasme, når det gjøres på riktig måte, er morsomt. Det er bare én hake, det betyr stort sett at vi morer oss på andres bekostning. For det hjelper ikke å redusere viktigheten til alle ting rundt oss, hvis vi ikke samtidig er villige til å redusere viktigheten av oss selv.

Som et motargument kan vi kanskje si at vi også er sarkastiske om oss selv. At når vi er sarkastiske om mennesker og ting rundt oss, så passer vi alltid på å være sarkastiske med oss selv. Men det er ikke bedre. Det er verre. For dette blir bare en strategi, som ikke har noe med humor å gjøre. Det eneste det gjør er å redusere vår selvrespekt og selvfølelse. De fleste av oss trenger å styrke vår selvfølelse, ikke å redusere den.