Gjenopplevde traumer

Det er viktig å ta traumer på alvor. Hvis vi bare lar det utvikle seg tilfeldig, så blir det også nettopp det – en tilfeldig utvikling. Det kan bli bedre, men det kan også bli verre. Det er bedre å bruke våre positive egenskaper til å ta styring, slik at det blir bedre og bedre.

Vi registrerer hele tiden omgivelsene som ting skjer i, som en ubevisst læring. Når vi opplever noe vi liker eller gjør noe som gir oss tilfredsstillelse registrerer vi samtidig omgivelsene det skjer i. Når vi senere en gang møter lignende omstendigheter øker dette sjansene for at vi vil gjenoppleve noe vi liker eller igjen gjøre noe som gir oss tilfredsstillelse.

DSC_1196_ps_small_edited-2Dette gjelder også for ting vi ikke liker. Evolusjonsmessig var det enda viktigere å legge merke til sabeltanntigeren enn den deilig røde frukten. Ting vi ikke liker setter større avtrykk og vi registrerer omstendighetene enda tydeligere. En gang jeg var barn så jeg for eksempel en mann bli påkjørt av trikken. Selv om trikken kjørte sakte og det gikk bra med han, husker jeg meget godt hvordan kroppen hans ble feid til side (noe som skjer når en stor masse treffer en liten, selv i lav hastighet). Min datter kan bevitne at jeg alltid har vært nøye med å fortelle henne at hun måtte passe seg for trikken.

Siden vi lettere legger merke til negative hendelser, er det også lettere å assosiere til dem i lignende omstendigheter. Det fører til at vi gjenopplever den samme følelsesmessige reaksjonen, ofte som en adrenalinfylt flykt eller kjemp-følelse. En ny slik assosiasjon kan i seg selv være en ny ubehagelig opplevelse, som igjen kan gi nye reaksjoner nye lignende omstendigheter. Det er slik posttraumatisk stressyndrom utvikler seg. Til slutt vil nesten alle omstendigheter gi ubehag og angst.

Så, gitt at vi har opplevd en negativ situasjon, så kan den utvikle seg videre på to måter: Enten assosierer vi til den i fler og fler situasjon eller så trigger den oss mindre og mindre. Det er selvfølgelig det siste vi ønsker.

Vi har alle unike, positive ressurser som har hjulpet oss fram til å bli den vi har blitt. For noen av oss er det vanskelig å legge merke til dem, nettopp fordi det er lettere å legge merke til det negative. Noen ganger kan en venn som kjenner oss hjelpe oss til å se våre egne positive sider.

Vi trenger å erkjenne disse positive sidene for å begynne arbeidet med å bryte ut av mønsteret med å bli trigget på negative måter. Slike positive egenskaper motvirker flykt og kjemp-modusen. Når vi kommer i kontakt med disse er vi på god vei ut av problemet. For vi vil alltid ønske å oppnå best mulig resultat.

Transe er i seg selv en sinnstilstand som er i motsetning til flykt eller kjemp-følelsen. Det er derfor en god egenskap å kunne gå inn i transe. Når vi vet at vi kan gå inn i den avslappede transetilstanden, vet vi også at vi kan være rolige. Vi kan være fullstendig avslappet og føle oss vel i hele kroppen.