Automatiske tanker – og heldigvis for det

Gjentakene tanker er en naturlig ting vi trenger for å fungere, men det er en fordel å kunne redusere aktiviteten på dem for å kunne ta en pause eller falle i søvn.

Automatiske tanker er navnet vi har satt på gjentakende tankemønstre. De fleste av tankene vi tenker i løpet av en dag er gjentakelser av andre tanker. Vi har lenge visst at hjernen har forskjellige bølgefrekvenser. Høye bølge frekvenser samsvar med høy hjerneaktivitet og motsatt. Faktisk har man nå også vist at bevissthet er oscillerende aktivitet mellom områder i hjernen med en viss avstand i mellom. Selv det å være bevisst er altså i utgangspunktet noe som gjentar seg selv. Automatiske tanker er derfor ikke noe uvanlig, de er noe vanlig, selve grunnlaget for å kunne tenke. Dette er lett å forstå når vi skal lære oss noe nytt, må vi  repetere det til vi kan det – til det blir automatisk.

Og så er det ulempen. Vårt lærevillige sinn fortsetter å oscillere også når vi heller ønsker at det skulle slappe av – fordi vi trenger en pause eller kanskje vi skal sove. Da passer det ikke så godt at tankene driver å gjentar seg i det uendelig. Hvis vi bekymrer oss om ting som har skjedd eller skal skje, så får vi ingen pause eller søvn. Det vi trenger å gjøre er å finne en måte å redusere nivået til slike automatiske tanker, slik at vi kan slappe og falle i søvn.

En god måte få kontroll på automatiske tanker er å lære selvhypnose. Det er egentlig så enkelt som bare det. Det eneste man trenger å gjøre er å be noen vise seg denne sinnstilstanden. Fordi vi er så heldig å være utstyrt med speilnevroner er det lett å kopiere andres sinnstilstander. Du vil derfor lett kunne kopiere sinntilstanden til en person som er i hypnosetilstanden. Når du vet hvordan den er, så kan du skape den selv. Det er selvhypnose. Vanligvis knyttes det opp mot en tankerekke, som for eksempel å gå ned en trapp, som jeg ofte sier, eller andre meditasjonsteknikker og hypnoseinduksjoner.

Når vi selv kan regulere våre automatiske tanker, kan vi få den pausen vi trenger. Deretter kan vi gå i gang med å gjøre det som er nødvendig for å oppnå det vi ønsker. Det kan for eksempel være å stå opp denne palmesøndagmorgenen og skrive dette blogginnlegget. Ha en god dag 🙂