Hva vi vil, ønsker og kan gjøre noe med

Det er en god ide å klar gjøre for oss selv hva vi virkelig vil, ønsker og kan gjøre noe med. 

For å få til en endring må vi virkelig ønske det. Det holder ikke at andre sier det til oss eller at vi tror at andre vil at vi skal gjøre det. Vi må ville det selv. Hvis vi forsøker å bare gjøre andre til lags vil vi ikke oppnå det vi ønsker. For å hjelpe oss å klargjøre hva vi virkelig vil, ønsker og kan gjøre noe med kan det være nyttig å gjøre følgende øvelse, som er et utdrag fra min nye bok «Hypnoterapi – endring med hypnose»:

Tenk på det som bekymrer eller opptar deg med en situasjon du er i for tiden. Noe av dette er fakta. Fakta er hvordan ting faktisk er, for eksempel hvor mange det er av noe eller ting som faktisk har skjedd. Det kan være at fakta kan endre seg, men da vil det også være en annen situasjon. Akkurat nå er vi bare opptatt av den situasjonen som er her og nå. Så la en finger løfte seg når du kan tenke på et fakta knyttet til det som opptar deg. Tenk deg at du legger det opp i boksen som det står «Fakta». Legg alle andre fakta opp i boksen og la en finger løfte seg når du er klar. Siden det ikke går an å forandre på fakta, er det ikke nødvendig å bry oss mer om dem. Så bare kast faktaboksen av gårde med en tydelig armbevegelse.

Tenk deg at du har en boks som det står «Andre» på. Legg alle de tingene som egentlig har med hva andre tenker og gjør oppi den boksen. La en finger løfte seg når du er ferdig. Du vet at vi ikke kan bestemme hva andre skal gjøre eller hva de tenker og tror, så det er ikke noe vits å tenke særlig mer på dette heller. Så kast bare denne boksen etter den første, og gjerne enda litt lenger.»

Det som er igjen er det som angår deg selv. De tingene kan du legge i boksen som det står ditt navn på. Men før du gjør det er det også en liten boks som det står «Kan ikke» på. Det er alle tingene som du faktisk ikke har mulighet til å gjøre noe med. Så legg de tingene som har med deg å gjøre, men som du faktisk ikke kan gjøre noe med oppi den lille boksen og kast den etter de andre. Det er også en annen liten boks som det står «Vil ikke» på. Det er ting som du rett og slett ikke vil gjøre noe med. Så legg det du ikke vil gjøre i denne boksen og kast den etter de andre.

Tenk deg nå at du ser oppi boksen med ditt navn på. Det som er igjen er ting som angår deg og som du både vil og kan gjøre noe med. Bli bevisst tre av tingene. Velg én av dem. Bestem deg for hvordan du vil gjøre det og når du vil gjøre det.»