Scenehypnose

Scenehypnose dreier seg ikke om kontroll, men om å lage en setting hvor mennesker kan stå på en scene uten frykt. Selv om det nok dessverre har bidratt til å gi hypnose et useriøst rykte, så kan det ha noe for seg for å bekjempe sceneskrekk. 

Mange mennesker tenker på scenehypnose når de tenker på hypnose. Scenehypnose er underholdning. Det presenteres som noe som kan få folk til å gjøre en hel masse rart, for eksempel oppføre seg som en kylling eller lignende. Når folk begynner å snakke om scenehypnose hender det jeg forklarer hva som virkelig skjer når en scenehypnotisør skal lage et show. Dette fungerer også som en lett induksjon, og jeg gjør dem oppmerksomme på dette. Opplevelsen av at armen kan gå oppover eller nedover legger også et grunnlag for å gjøre ideomotoriske bevegelser senere.

Det er mange som tror at folk som deltar i et hypnoseshow er under fullstendig kontroll av hypnotisøren. Slik er det ikke. Det hele skjer etter en plan. Før hypnoseshowet starter spør hypnotisøren om det er noen som har lyst til å være med i showet. Det er alltid noen som har lyst til å stå på scenen, og han velger ut de som virker mest ivrige.

Deretter sjekker han om de er mottakelige for instruksjoner. Dette gjøre han for eksempel ved å be dem om å holde hendene strakt ut foran seg, med den høyre håndflaten vendt oppover og den venstre håndflaten vendt nedover. Deretter ber han dem om å lukke øynene og forestille seg at de har noe tungt i den høyre hånden, for eksempel en tung sort bowlingball eller en veske full av smykker, slik at den begynner å bevege seg nedover. Så ber han dem om å tenke seg at det er knyttet femti heliumballonger til den venstre armen, slik at den er så lett så lett og begynner å bevege seg oppover. Han fortsetter å prate en stund om hvor tung den høyre armen er og hvor lett den venstre føles.

Så ber han folkene om å åpne øynene og se hvor mye de klarte å heve eller senke armene. Han velger ut dem som beveget armene mest. Mange som er på et hypnoseshow har egentlig lyst til å være med i showet, så de beveger armene så godt de kan.

Deretter begynner showet. Han hypnotiserer dem og de begynner å følge hans forslag. Da er det gjerne én som ikke er så flink til å følge forslagene eller er litt motvillig. Denne personen ber han gjerne gå å sette seg i salen igjen. De andre legger merke til dette og gjør så godt de kan for å få lov til å fortsatt være med i showet.

Selv om jeg har vært interessert i hypnose siden 1990-tallet, så var jeg egentlig litt negativ til scenehypnose og tenkte at det bare var tull og underholdning på bekostning av andre. Det er nok ikke bare sant. De fleste av oss er redde for å bli sett, samtidig som vi har et ønske om å bli det. Å være på scenen på en slik måte kan hjelpe oss til å tørre å være oss selv mer ovenfor våre medmennesker. Tror du kanskje at mennesker som har deltatt i et slikt hypnoseshow ville ha lettere for å stå å holde en tale eller gjøre noe lignende?