Slutte å kjempe – og overvinne avhengighet

Avhengighet er ikke de ytre stoffene, som for eksempel nikotin. Avhengighet er de mønstre vi har etablert for å håndtere ubehag. Når vi fjerner ubehaget forsvinner også nødvendigheten av å repetere avhengighetsskapende mønstre.

Følgende artikkel i Huffington Post av Johann Hari presenterer et nytt syn på avhengighet. Artikkelen henviser først til studier som ble gjort med å isolere en rotte i et bur og la den få valget mellom vanlig vann og vann med kokainet. De fleste drakk vann med kokain til de døde. Deretter henviser den til en studie som ble gjort av Bruce Alexander ved universitetet i Vancouver. Han lurte på hva som ville skje hvis rotten ble satt i et hyggelig rottebur. Det som skjedde var at rotten unngikk vannet med kokainet.

Hari går videre med å referere til andre studier og forsøk der det viser seg at mennesker har lettere fra bryte avhengighetsskapende mønstre når de er i positive omgivelser. Artikkelen konkluderer med at det ikke er stoffene som gjør oss avhengige. Avhengighet er inngrodde mønstre for å takle en ubehagelig situasjon.

Artikkelen nevner også en studie på nikotinavhengighet, som viser at ca. 18 prosent av de som begynner med røykeplaster slutter å røyke. Det er jo fint, men det viser også at det ikke er nikotinen i seg selv som driver mønsteret.

Det som driver mønsteret er måten vi bruker røyken på. De fleste klienter forteller meg at de bruker røyk for å takle stress, dempe sinne, få menneskelig kontakt (med andre røykere), som en pause eller som en del av dagligdagse mønster, som å røyke etter måten. Jeg ble selv røykfri i 1996. Dette stemmer overens med mine egne opplevelser.

Innbakt i alle disse mønstrene er en forståelse av at man er en røyker. Dette er selvfølgelig ikke bare bra. Røyk er skadelig og det å være en røyker er også stigmatiserende i dagens samfunn. Men det gir allikevel en tilhørighet som kan ha en viss verdi. Når en røyker skal bli en ikke-røyker, en røykfri person, er det derfor svært viktig å med en gang begynne denne prosessen å se seg selv som en røykfri person.

En viktig del i hypnoterapi for å bli røykfri er å etablere en følelsesmessig forståelse av oss selv som en røykfri person. Dette gjøres med å gå inn i transe og se oss selv oppnå vårt mål: Å være den røykfrie personen vi ønsker å være. Når målet er klart og vi har en klar følelsesmessig forståelse av at vi kan bli røykfrie, blir prosessen meget enklere. Da går det an å finne alternativer som er mye bedre enn å ta en røyk. Og når disse alternativene kommer på en naturlig måte behøver vi ikke lenger å kjempe for å holde oss røykfrie. Vi har overvunnet avhengigheten ved å slutte å kjempe.

Avhengighet er selvfølgelig et generelt begrep. Det har lite med stoffer å gjøre. Det er bare å se på avhengigheter som for eksempel spillegalskap eller ustyrlig shopping.Når vi blir bevisste våre egne mønstre og avdekker den opprinnelige årsaken til at vi trenger noe mer, at vi trenger å slippe unna den nåværende situasjonen, får vi også mulighet til å gjøre noe med det. Ved å bruke hypnoterapi kan vi regulere våre egne mekanismer i følelseslivet til å bryte usunne mønstre og heller etablere sunne mønstre, som vil bringe oss nærmere det målet vi ønsker å oppnå.